Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Tezaurul dacilor, tăinuit de un neamț. Ce a pățit infractorul
Articole online

Tezaurul dacilor, tăinuit de un neamț. Ce a pățit infractorul

Cetăţeanul german Pop Zeno a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, fiind acuzat de deţinerea şi vânzarea unor piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei – Sarmizegetusa Regia, printre care se aflau o brăţară de aur de aproape un kilogram, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră.

De asemenea, pe latură civilă, instanţa a dispus ca cetăţeanul german să plătească Ministerului Culturii daune materiale de 72.654 euro.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea procurorilor de confiscare a altor bunuri, respectiv 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, care vor fi restituite cetăţeanului german. A fost respinsă şi cererea de confiscarea a sumei de 72.150 euro, reprezentând banii obţinuţi prin tranzacţionarea unor monede.

Magistraţii nu au fost de acord nici cu confiscarea unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 grame, aflată în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. Decizia nu este încă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În 2006, Zeno a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 g sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.

Conform unor facturi datate în perioada 2007 – 2013, Pop Zeno a tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică).

Parchetul precizează că brăţara plurispiralică din aur a fost restituită autorităţilor judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condiţiile Convenţiei UNIDROIT colecţionarului de bună credinţă care a cooperat cu organele judiciare. Brăţara se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi aparţine patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur, fiind cea de-a 13-a brăţară recuperată de autorităţile române (dintr-un total de 15 brăţări sustrase în perioada 2000 – 2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brăţări expertizate anterior, locul de provenienţă este situl arheologic Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), punctul arheologic Căprăreaţa, aparţinând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola