Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Teroarea lui Ivan cel Groaznic. Cum și-a distrus propriul fiu
Articole online

Teroarea lui Ivan cel Groaznic. Cum și-a distrus propriul fiu

Cine a fost Ivan cel Groaznic ?

Din cauza morții tatălui său, Ivan al IV-lea a devenit conducător la vârsta de doar trei ani. Acesta a fost crescut de nobilimea rusă care și-au folosit puterea în beneficiul lor. Din acest motiv, Ivan a devenit ranchiunos la adresa nobilimii și aristocrației ruse, considerând că aceștia sunt împotriva domniei sale.

Ivan i-a scris la un moment dat prietenului său, Andrey Kurbsky, povestindu-i copilăria sa: “ Fratele meu Iurii, și eu am crescut ca un vagabond și ca un copil sărac. Ce am suferit din lipsă de haine și mâncare!”

Pe tot timpul domniei sale, Ivan al IV-lea a fost cunoscut ca un conducător crud și nemilos, devenind celebru sub apelativul Ivan cel Groaznic. Unele dintre cele mai îngrozitoare lucruri pe care le-a făcut a fost distrugerea orașului Novgorod, uciderea propriului fiu și construirea unui sistem care devenise o poliție politică.

În momentul în care Ivan a intrat în Novgorod, l-a ars până la pământ. Aproximativ 12.000 de oameni au fost executați fără milă. Copiii și femeile au fost aruncați în râuri, foametea a produs ucideri în masă, durând câteva secole până când orașul a reușit să se refacă total.

În 1581, Ivan, fiind nervos, a început să o lovească pe soția sa care era însărcinată cu cel de-al doilea fiu al său. În momentul în care fiul său, Ivan Ivanovici l-a întrebat de ce a reacționat așa față de mama sa, Ivan al IV-lea a răspuns lovindu-l cu un baston ascuțit. Acest lucru a dus la o îmbolnăvire rapidă a fiului său și la o moarte destul de rapidă.

Trădat de apropiați

În timpul domniei sale, Ivan a început un război în țările baltice pentru a prelua controlul asupra Lituaniei și Poloniei. Războiul livonian a durat prea mult timp, lucru care a costat multe resurse. În 1564, Andrey Kurbsky, cel mai apropiat prieten al lui Ivan, l-a trădat și s-a alăturat Lituaniei. Ivan a fost sigur de faptul că aristocrația națiunii era împotriva sa, motiv pentru care a decis să-i suprime pe cei care i-au fost împotrivă.

Astfel, a format Opricinina care i-a permis să execute și să închidă pe oricine fără a fi nevoie de un proces. Ivan a oferit autoritate absolută poliției politice pentru a ucide și a închide pe oricine este suspect că l-ar trăda pe țarul Ivan al IV-lea.

După moartea lui Ivan, fiul său Feodor I a urcat la tron, cu toate că acesta nu era interesat de politică și nu era un bun conducător. Ivan a distrus economia și politica Rusiei, reușind să recupereze pierderile abia un domnia lui Petru cel Mare.

Registration

Aici iti poti reseta parola