Evenimentul Istoric > Articole online > Teroare la gară: Uvertura valului de atacuri teroriste împotriva Europei
Articole online

Teroare la gară: Uvertura valului de atacuri teroriste împotriva Europei

Pe 11 martie 2004, 193 de persoane sunt ucise și aproape 2.000 sunt rănite, când 10 bombe explodează în trei gări din Madrid, la dimineața, la o oră de trafic maxim.

S-a descoperit ulterior că bombele au fost detonate prin telefon.

Atacurile de la Madrid au fost cele mai ucigătoare împotriva civililor de pe teritoriul Europei, de la catastrofa Lockerbie din 1988.

Inițial, s-a suspectat că ele ar fi fost opera organizației separatiste basce ETA. Curând, însă, dovezile au indicat că autorii aparțin unui grup islamist având legături cu Al-Qaida.

Anchetatorii cred că toate exploziile au fost provocate de dispozitive explozibile artizanale, aduse în trenuri în rucsaci de către teroriști.

Ținta acestora a fost, foarte probabil, gara Atocha din Madrid, în proximitatea căreia au explodat șapte din cele zece bombe. Celelalte bombe au explodat la bordul unor trenuri, în apropierea gărilor El Poso del Tio Raimundo și Santa Eugenia, probabil din cauza întârzierii pe parcurs, în drum spre Atocha.

Alte trei bombe nu au explodat, așa cum fusese planificat, și au fost descoperite intacte.

Mulți din Spania și din toată lumea au privit atacurile ca pe represalii față de participarea Spaniei la războiul din Irak, țară în care au fost staționat aproximativ 1.400 de militari spanioli.

Atacurile au avut loc cu doar trei zile înainte de alegerile parlamentare, câștigate de socialiști, care se împotriviseră războiului.

Noul guvern, condus de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, a retras trupele spaniole din Irak, ultimii militari revenind în țară în mai 2004.

O nouă tentativă teroristă, de a arunca în aer calea ferată a trenului spaniol de mare viteză AVE, a eșuat pe 2 aprilie.

În ziua următoare, poliția spaniolă a stabilit legătura dintre ocupanții unui apartament din Leganes, în sudul Madridului, și atentate.

În timpul unui raid al forțelor antitero, șapte suspecți s-au sinucis detonând bombe în apartament pentru a nu fi arestați. A murit și un agent al forțelor speciale.

Un alt terorist se crede că a fost ucis într-una din exploziile din trenuri, iar alți 29 au fost arestați.

După un proces care a durat cinci luni, în 2007, au fost condamnate 21 de persoane, deși cinci dintre ele, inclusiv Rabei Osman, presupusul cap al rețelei, au fost achitați ulterior.

În memoria victimelor atacurilor cu bombe din 11 martie 2004, în parcul El Retiro din Madrid, în apropierea gării Atocha, a fost plantată o pădure de măslini și chiparoși.

Atentatele de la Madrid au reprezentat „prefața” valului de atacuri teroriste islamiste care au însângerat Europa din 2015 încoace.

Registration

Aici iti poti reseta parola