Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Teresa Irixmayer, o frumusețe răsărită din muncitorimea Vienei, pune monopol pe achizițiile de arme ale Chinei
Articole online

Teresa Irixmayer, o frumusețe răsărită din muncitorimea Vienei, pune monopol pe achizițiile de arme ale Chinei

Peste un an se căsătorea cu un farmacist care avea casă pe unul din marile bulevarde ale Vienei, doi servitori și un automobil. La 20 de ani se plictisi și divorță.

Se spuse atunci că o luase pe un drum greșit. Era întâlnită în toalete strălucitoare în locuri frecventate doar de lumea bună.

În cercurile diplomatice se vorbea că ambasadorul Chinei se îndrăgostise de ea.

Un magazin de mobile de lux își deschidea porțile în Shanghai la 1928. Patroana lui era o europeancă nespus de frumoasă. Se zvonea că era în relații amoroase cu un important personaj din guvern, fost ambasador la Viena.

Zvonul face ca înalta societate chineză să-i devină clientă, iar negoțul îi înflorește.

Shanghai 1930. Se deschide o bancă, cu firma „Irixmayer & Co”. Nu era un eveniment apariția încă unei bănci în Shanghai, dar în scur timp se află că aceasta făcea afaceri pe picior mare cu guvernul chinez.

  1. Războiul sino-japonez. Se știe că mareșalul Tchang Kay Tchek este hotărât să țină piept cu oricepreț și că, timp de câțiva ani poate, guvernul chinez va fi cel mai mare cumpărător de arme din lume. Cine va lua comenzile?

Noutatea cade ca o bombă în toate bursele planetei. S-a ivit un nou Basil Zaharoff, cunoscut ca cel mai mare negustor de arme din Primul Război Mondial, care a știut să cucerească încrederea guvernului chinez.

Este vorba de o doamnă blondă, cu ochi albaștri. Ea acaparează majoritatea comenzilor de armament. Nu se poate face nimic fără ea.

Numele ei e Teresa Irixmayer.

Noiembrie 1938. În Extremul Orient se zvonește că Teresa Irixmayer intenționează să se retragă din afaceri. Ea a plasat multe milioane de lire sterline în bănci engleze și americane.

Este una dintre cele mai bogate femei din lume și intenționează să se retragă pe coasta de Azur cu cei doi copii ai săi cu ochi oblici.

Un membru foarte influent al guvernului chinez va demisiona pentru a-i întovărăși…

Registration

Aici iti poti reseta parola