Evenimentul Istoric > Articole online > Teohari Georgescu reclamat la Scânteia că şi-a deschiaburit neamurile
Articole online

Teohari Georgescu reclamat la Scânteia că şi-a deschiaburit neamurile

Documentul înaintat de “Documentarea de partid” de la Scânteia era o turnătorie, botezată „Informaţie No. 733”, primită le un anume Iosif Cărbunescu, care scria:

“În anul 1949 chiaburul Iustin Ionescu din com. Sîrbeşti, raionul Novaci, a fost destituit din sfatul popular al fostei plăşi Novaci.

Chiaburul s-a lăudat că va fi ajutat de cumnatul său Teohari Gerogescu să ia alt post. Într-adevăr, el a fost numit director la o şcoală din regiunea Bucureşti.

În 1950, sfatul popular al aceleiaşi comune a confisctat de la chiabur două cazane de ţuică şi o casă.

Teohari Georgescu a trimis imediat la faţa locului doi colonei de securitate care au tras direct la chiabur.

Ei l-au chemat pe Ilie Chivulescu, secretarul organizaţiei de bază, şi i-au cerut socoteală pentru neplăcerile aduse lui Iustin Ionescu.

Nuţa Mircea, fiica chiaburului Gheorghe Mircea din comuna Sârbeşti a fost încadrată de Teohari Georgescu la Ministerul de Interne, unde se află şi acum.

Sfatul Popular din com. Roşia de Amaradia a primit dispoziţii de la Teohari Georgescu să lase ţăranii să cumpere pământul chiaburoaicei Nuţa Mircea.

În felul acesta ea s-a deschiaburit.

Tatăl ei, moşierul Gheorghe Mircea, unchiul lui Teohari Georgescu, mai deţine încă pământul care trebuia să-i fie expropriat.

Tot cu ajutorul lui Teohari Georgescu s-au deschaiburit chiaburii Aurel Comînescu şi Emil Spătaru din comuna Alimpeşti”.

Tovarăşii de la UTM Călmăţui, băgaţi în ceaţă

Pe aceeaşi foaie în care era pârât Teohari Georgescu, Scânteia mai informa conducerea de partid despre o rugăminte a unei utemiste:

“Bacalu Zamfira de la UTM, regiunea Galaţi, raionul Călmăţui, ne roagă să aducem la cunoştinţa Comitetului Central că la mitingurile ţinute, UMT-iştii C. Copăeru, D. Vâlcu, I. Doagă, Victor Boanga şi pionierul Gh. Bârgoană au întrebat de ce tov. Lotar Rădăceanu nu mai este secretar la CC al PMR.

Tovarăşii din biroul organizaţiei UTM a raionului Călmăţui n-au ştiu să răspundă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola