Potrivit istoricilor, Rudolf I de Habsburg a autorizat organizarea în oraș a două târguri anuale, dintre care unul de Advent. La acest târg erau puse în vânzare produse de consum curent.
Primele relatări referitoare la târgurile de Crăciun datează din secolul al XIV-lea, și vin din Germania.
Numai că denumirea era ”Târgul de Sfântul Nicolae”, sfântul patron al copiilor, sărbătorit la 6 decembrie.
Se puteau cumpăra bunătăți și jucării din lemn, pentru a fi dăruite copiilor cuminți.
Zeița
Istoricul și jurnalistul Guy Trendel leagă originea târgurilor de Crăciun din Germania de cultul pentru o zeiță păgână.
Frau Berchta a fost cea care a întreținut legenda de ”Christkindel”.
În mitologia germană, nemții se reuneau de prin secolul al XIV-lea pentru a aduce un omagiu memoriei acestei femei – care era într-un fel o reprezentare christică în serviciul copiilor – în Christkindelsmarik, adică târgurile de Crăciun.
Buna Berchta ar fi transmis puterile sale lui Christkindel, Copilul-Isus, în secolul al XVI-lea.
Daruri
Christkindel este cel care își petrecea noaptea de Crăciun umblând de colo-colo pentru a recompensa copiii care dormeau liniștiți, în așteptarea recompensei.
Primul document care relata despre un târg de Crăciun datează din 1434, din timpul lui Frederic al II-lea de Saxa, și se referea la un ”Striezelmarkt”, care avea loc la Dresda, în lunea dinaintea Crăciunului.
Este prima oară când este menționat în scris un târg în aer liber asociat Crăciunului.
Etimologie
Cuvântul ”Striezelmarkt” vine de la Struzel sau Stroczel, care era numele unei prăjituri cu fructe uscate vândute în această târg (azi se numesc ”Stollen” sau ”Christstollen” și se mănâncă de Crăciun), scrie fr.aleteia.org.
Prin urmare, inițial, aria de răspândire a târgurilor de Crăciun era în Europa Centrală și Europa de Vest, în țări precum Austria, Elveția și în special Germania, precum și în estul Franței (Alsacia, Lorenn și France-Comte).
Mai recent, târgurile au cucerit și alte orașe ale lumii.
Reforma Bisericii a perpetuat tradiția, rebotezând-o în ”Christkindlmarkt” (Târgul Copilului Christ).
S-a extins
Târgul de Crăciun din Strasbourg datează din 1570, cel din Nurnberg din 1628.
În secolul al XIX-lea, Christkindelsmarik (în alsaciană) se ținea la Frohnhof între catedrala Notre Dame din Strasbourg, Palatul Rohan și actuala Piață a castelului și avea loc cu opt zile înaintea Crăciunului și până la mesa de la miezul nopții de Ajun.
De la mijlocul anilor 1990, în materie de târguri de Crăciun a avut loc o schimbare.
Multe orașe din Europa au instituit tradiția propriului Târg de Crăciun, cu multe atracții adiacente (par de distracții, patinoar în aer liber etc), propunând publicului un târg mult mai comercial decât cele de dinainte.