Iată articolul apărut pe prima pagină, „Târgul de mostre. O expoziție cu frumos rost”, în dulcea limbă a vremii:
„Pe locul Expoziției mari de la 1906, în așa numitul „Parc Carol” din București, e iarăși viață, muncă, fierbere.
Mâine în 16 septembrie se deschide acolo un așa zis „Târg de mostre”, adică o expoziție a mărfurilor ce se pot găsi de vânzare în țara noastră. Și-au trimis acolo, spre vedere, lucrurile lor, negustorii mari, maestri cu bun nume, fabricile de tot felul și întreprinderile de seamă din țară, fiecare arătând ce are, ce poate.
Despre felul cum se înfățișează acest târg, se scriu următoarele:
El este cu istețime și cu bun gust rânduit. Singuraticele provincii (țărișoare, ținuturi, ca Ardealul, Banatul, Bucovina, Basarabia) sunt așezate cu lucrurile lor la un loc, în câte un pavilion (casă largă osebită) și acolo își arată fiecare bogățiile și frumusețile sale.
Îndeosebi Industria casnică (lucrurile de mână femeiești) sunt bogate, bine așezate și arătate.
Fabricile mari din țară își au curțile lor cu arătarea celor ce se pot găti la ele.
Fabricile din Arad și Oradea au expus (trimis spre vedere) mașini uriașe.
Întreprinderile de bani (băncile) au despărțământul lor, unde le vezi ca într-o oglidă, cum s-au dezvoltat, cum stau azi.
Mărfurile streine își au despărțământul lor. Industria petrolului este expusă la loc de frunte.
O grădină de animale arată toate soiurle de animale, de casă și sălbatice, ale țării.
Armata apoi a întocmit un colț minunat și vrednic de a fi văzut.
Ea a pus în șiruri și în felurite așezări multele trofee (lucrurile luate în război de la dușmanul cu care se lupta). Se văd aci mulțime de steaguri luate de la Ungari în luptele biruitoare cu aceștia, altele de la Nemți, de la Bulgari, de la Turci, cum și tunuri și arme prinse de la ei.
Într-o parte, armata a făcut, în mic, chipul câmpului de lupte de la Mărăști și Mărășești, cu tranșeele de pe el, sanțuri sfințite prin atâta sânge vărsat și în care Românii au ținut piept cu atâta tărie, încât toate azvârlirile unui dușman de patru ori mai numeros s-au sfărâmat de el ca de ziduri de cremenel.
Pentru ca expoziția să aibă și părțile ei de atragere, de petrecere, se află întocmite Arenele Romane, în care se vor da lupte și teatru ca în vechime, apoi este lac (lău mare) cu luntri pe el, concerte și altele.
Lumea neguțătorească mai ales alergă din toată țara să vadă Târgul de mostre, căci nicăieri ca aci nu are unde găsi, la un loc, toate izvoarele de la care se pot cumpăra lucrurile cutare și cutare.
Străinii de la noi n-au rămas nepăsători. Au trimis lucruri alese, care să arate ce pot ei și ce însemnează ei în viața economică a țării.
Vom mai aduce amănunte”.
„Libertatea” apărea în fiecare joi, la prețul de 1 leu exemplarul. 1921 era al XIX-lea an de apariție.
Sursa Foto: Fototeca MNIR (achiziție de la familia fotografului Nicolae Ionescu). Grup de persoane la debarcader, în dreptul Pavilionului Societății Astra-Arad; pe fundal, în partea dreaptă, se poate observa Poarta cea Mare