Evenimentul Istoric > Articole online > Țara în care ziariștii vor fi înregistrați ca agenți străini
Articole online

Țara în care ziariștii vor fi înregistrați ca agenți străini

Acest proiect de text, care vizează în special ONG-urile pentru drepturile omului şi organizaţiile politice ce primesc finanţare din străinătate, a stârnit critici puternice în rândul oponenţilor şi asociaţiilor de jurnalişti care văd în el un atac asupra libertăţii de exprimare şi de informare.

Proiectul de lege intenţionează „să stabilească un cadru juridic pentru persoanele fizice sau juridice dependente de interese şi finanţări străine şi care se dedau amestecului în afacerile interne ale ţării”.

Organizaţiile, asociaţiile sau persoanele fizice şi juridice, străine sau având cetăţenia nicaraguană şi care îndeplinesc aceste criterii vor trebui să se înregistreze la Ministerul de Interne ca „agenţi străini”, prevede textul.

Sunt vizaţi în mod special cei care „realizează servicii de relaţii publice, angajaţi ai serviciilor de informaţii sau consultanţi politici (…) în interesele guvernelor, companiilor sau asociaţiilor străine”.

Odată înregistrate ca „agenţi străini”, persoanele în cauză vor trebui „să se abţină (…) de a interveni în afaceri sau chestiuni de politică internă”, adaugă textul.

Guvernul preşedintelui Ortega are o majoritate absolută în parlament, care acum trebuie să înscrie proiectul de lege pe agenda dezbaterilor sale.

„Acest proiect de lege ar împiedica libertatea de exprimare, dreptul la muncă al celor care colaborează cu agenţii de informaţii şi cu mass-media străine”, a denunţat, potrivit Agerpres, profesorul Alfonso Malespin de la Universitatea Centroamericană (UCA).

Proiectul de lege „îi privează pe jurnaliştii din Nicaragua de dreptul de a informa şi de a-şi da avizul cu privire la afacerile interne ale propriei ţări, sub pedeapsa sancţiunilor penale”, a asigurat profesorul Malespin.

„A califica un jurnalist ca agent străin înseamnă a spune că este agent al CIA” sau al Statelor Unite. „Înseamnă să pregăteşti terenul ca el să fie ţinta uşoară a represaliilor”, a insistat academicianul.

Scriitoarea Gioconda Belli a denunţat pe contul său de Twitter „o încălcare a drepturilor nicaraguanilor, în timp ce puterea îşi arogă dreptul de a-i numi ‘agenţi străini’, un calificativ implicând de fapt negarea condiţiei lor de cetăţean”.

Pentru oponenţi, acest proiect de lege îşi propune să reducă la tăcere presa şi opoziţia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru noiembrie 2021.

Registration

Aici iti poti reseta parola