Suzi are și ea o vârstă

 

În 1989, a fost prima artistă străină rock&roll care a cântat în Rusia, susţinând concerte timp de şase săptămâni, în faţa a peste 500.000 de spectatori.

Susan Kay Quatro, al cărei nume de scenă este Suzi Quatro, s-a născut la 3 iunie 1950, în Detroit, Michigan, SUA, potrivit www.suziquatro.com.

A crescut într-o familie cu trei surori şi un frate, toţi cântând la diferite instrumente. De mică a studiat pian clasic şi percuţie.

La vârsta de 14 ani a înfiinţat, alături de sora ei Patti, o trupă de fete numită „The Pleasure Seekers”. Curând a devenit lead vocal şi frontgirl pentru trupa cu care a susţinut turnee timp de şapte ani, lansând câteva single-uri.

În perioada 1977-1979, Suzi a început să apară în diferite show-uri de televiziune, cum ar fi seria ”Happy Days”, în rolul Leather Tuscadero, alături de Henry Winkler şi Ron Howard.

În 1986, Suzi Quatro a debutat în rolul principal Annie Oakley în ”Annie Get Your Gun” de Irving Berlin, iar în 1988 a fost gazda propriului talk-show – ”Gas Street”, care a durat un an.

Spre Anglia în zbor

La un concert cu trupa, producătorul Mickie Most a ascultat-o şi i-a oferit un contract solo. A zburat în Anglia, în 1971, unde a început drumul spre celebritate.

Curând artista a început să colaboreze cu compozitorii Chinn şi Chapman, colaborare din care s-a născut hitul ”Can The Can”, care a urcat în topuri pe locul 1 în mai 1973 şi s-a vândut în 2,5 milioane de exemplare în întreaga lume.

În perioada 1973-1980, Suzi Quatro a fost prezentă în topurile britanice 101 săptămâni şi a vândut peste 55 de milioane de discuri. Între hiturile lansate se numără ”48 Crash”, ”Too Big”, ”Devil Gate Drive”, ”Daytona Demon”, ”The Wild One”, ”She’s in Love With You”, ”Mama’s Boy”, ”If You Can’t Give Me Love”, ”Rock Hard”. Piesa ”Stumblin In”, în duet cu Chris Norman, s-a vândut într-un milion de exemplare în SUA.

Cariera în radio

În ianuarie 1999 a început o carieră în radio, colaborând cu BBC radio 2, unde avea propriile emisiuni, inclusiv documentare despre Elvis Presley, Otis Redding, Janis Joplin, Jim Morrison, Patsy Cline, chiar şi despre localitatea natală, Detroit.

Anul 2006 a adus lansarea albumului autobiografic ”Back to the Drive” care a fost apreciat de fanii din întreaga lume. În acelaşi an, Suzi a apărut alături de Charles Dance la teatru, în piesa ”Exonerated at this time”. Autobiografia a fost relansată în 2007 şi a ajuns în topul australian pe locul 2, unde Suzi a efectuat un turneu.

În 2013, Suzi Quatro a realizat al 29-lea turneu cu albumul ”In the Spotlight”. A lansat şi volumul de poezie ”Through my Eyes” şi o colecţie de felicitări de Crăciun desenate de ea.

În 2014, a aniversat 50 de ani de carieră artistică, precizează site-ul www.suziquatro.com, citat de Agerpres. Cele mai recente albume de studio ale sale sunt „Quatro, Scott and Powell”, lansat în 2017, precum şi „No Control” (2019).