Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Superba biserică românească din lemn de la Praga a ars
Articole online

Superba biserică românească din lemn de la Praga a ars

Biserica cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail era cunoscută ca Biserica Românească din Praga.

Incendiul de miercuri a mistuit biserica aproape complet, iar turnul central s-a prăbușit.

„Comunitățile pe care le întâlnim aici, deși aparțin administrativ și canonic Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei, păstrează, și episcopii ocrotesc lucrul acesta, specificul național.

Și este un lucru, pe de o parte, uneori și contestat, dar pe de altă parte cred că este firesc ca slujbele să aibă loc în limba ta.

Mai sunt câteva parohii, acum suntem vreo cinci sau șase preoți slujitori în limba română în toată Cehia.

Oamenii se adună și vin de departe, vin după cum sunt organizați, în funcție de unde se află, vin la aceste biserici să-și boteze copiii, să se cunune și așa mai departe”, a declarant parohul bisericii, părintele Andrei Ioan Danciu, pentru Europa liberă.

„Biserica este proprietatea orașului Praga. M-au sunat de la Primăria generală și mi-au spus că după planurile pe care le au biserica va fi reconstruită.

Celelalte mâini întinse sunt foarte importante, foarte necesare, dar cred că trebuie să mergem în ritmul pe care îl propune Primăria din Praga”, a mai spus preotul Andrei Ioan Danciu.

Biserica cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt, cum este denumirea ei completă, are o poveste impresionantă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola