Evenimentul Istoric > Articole online > Sultanul otoman Mustafa al III-lea avea mama și principala consoartă catolice
Articole online

Sultanul otoman Mustafa al III-lea avea mama și principala consoartă catolice

La 21 ianuarie 1774 a murit unul dintre cei mai neobișnuiți sultani din istoria Imperiului Otoman.

Mustafa al III-lea s-a născut la 28 ianuarie 1717 în Palatul Edirne și a fost a 23-lea monarh la cârma Imperiului Otoman. Interesant este că mama sa s-a născut în Franța și era de religie catolică.

Conform history.info, numele ei a fost Jeanette de Bazory, dar doar până ce a ajuns în imperiu, unde a fost obligată să se convertească la Islam, luând numele de Âminā Mihr-î-Shâh Sultan.

A murit când Mustafa avea doar 15 ani, astfel că nu a apucat să îl vadă pe tron și nici nu a apucat să devină Valide Sultan, adică cea mai importantă poziție din harem, titlu rezervat de obicei reginei-mamă a sultanului în funcție.

Mustafa al III-lea a ajuns pe tron în 1757 și a fost unul dintre cei mai educați și cultivați sultani. A scris poezii și a fost mereu interesat de astronomie. A reformat armata spre nemuțtumirea ienicerilor și imamilor. El a inființat academia de matematică, navigație și științele naturii.

Consoarta principală a sultanului a fost Mihrișah și era creștină din naștere. Conform unor surse istorice ea provenea din Regatul Genova (Italia), era catolică și o chemase inițial Agnes. Alte surse confirmă numele de Agnes, însă susțin că era din Georgia și de religie ortodoxă.

El a căutat prietenia Prusiei interesată de un război cu Habsburgii. Mare admirator al lui Frederick cel Mare, cele două părți au ajuns la un acord de cooperare în 1761.

Cel mai important eveniment din mandatul său a fost inițierea războiului impotriva Imperiului Țarist, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către armata Ecaterinei cea Mare în 1768.

Războiul s-a încheiat în anul morții sale cu o înfrângere usturătoare pentru otomani, care au pierdut nu doar Crimeea, ci și teritorii importante din România și Bulgaria.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola