Evenimentul Istoric > Articole online > Sultan Galiev știa cum să fii antireligios într-o țară islamică, dar i-a luat Stalin maul
Articole online

Sultan Galiev știa cum să fii antireligios într-o țară islamică, dar i-a luat Stalin maul

Sultan Galiev, născut în 1892, cunoscut și ca Mîrza Sultan-Galiev, a fost un bolșevic tătar care a ocupat funcții importante în Partidul Comunist Rus la începutul anilor 1920.

Este considerat arhitectul „comunismului național” musulman. Părerile sale erau o amenințare directă pentru politicile Cominternului, așa că a fost închis pentru scurt timp în 1923 și dat afară din partid.

Sultan Galiev a lămurit, chiar înaintea lui Mustafa Kemal, viitorul Ataturk, problema cum poți fi antireligios într-o țară islamică, împingând-o la extrem:

„Aceasta obligă la adoptarea unor metode speciale și diferite funcție de diversele popoare musulmane. Religie „tânără” și, deci, puternică, Islamul și-a păstrat mai bine elementele sociale și politice, pe când alte religii au la bază, mai ales, valori etice și religioase.

Dreptul (șaria) este un cod de legi și norme juridice care guvernează toate manifestările vieții pământești. Unele dintre prescripțiile sale au un caracter net pozitiv, precum caracterul obligatoriu al educației din leagăn până în mormânt, obligația la muncă, absența deținerii în proprietate a pământului, condamnarea superstițiilor, a vrăjitoriei, a jocurilor de noroc, a băuturiilor alcoolice, a cametei și a canibalismului.

Forța clerului se explică prin poziția sa, mollah-ul este totodată preot, institutor, administrator de succesiuni, judecător și, uneori, doctor…

În plus, în timp ce la ruși există o parohie la 10.000 până la 12.000 de oameni, la musulmani se găsește o moschee la 700 până la 1000 de suflete. Mai mult, acest cler este eligibil, pe când preotul, numit de autorități superioare, are o mai mică autoritate…”.

Este dreptul nostru natural

Tot Sultan Galiev intuia aproape exact ce voia să facă Mustafa Kemal după ce a pus cruce califatului:

„Dificultatea în a îndruma o propagandă antireligioasă este de a fi considerați cu misionarii, cu rețeaua lor de seminarii și de academii religioase.

Nu este vorba de o luptă antireligioasă, ci de o propagandă antireligioasă. Nu combatem nici o religie ca atare, dorim să doar să ne propagăm convingerile ateiste, ceea ce este dreptul nostru natural.

Ar trebui să arătăm că noi continuăm inițiativa propriilor noștri intelectuali. Nu trebuie să spunem: Vedeți, calc Coranul în picioare și nu se întâmplă nimic, deci nu este o carte sacră și nu există Allah.

Ar trebui mai curând să ironizăm alte religii și să ne gândim ca și mollahii noștri sunt niște escroci. Dar, ar trebui, în primul rând, să ne educăm pentru a putea deveni în mod deosebit cetățeni desăvârșiți și să ne facem auziți”.

Executat în 1940

Sultan Galiev a fost arestat din nou în 1928 și închis timp de șase ani.

A fost apoi arestat din nou în 1937, pentru a fi fost „organizatorul și liderul faptic al unui grup naționalist anti-sovietic”, care a condus o „luptă activă împotriva puterii sovietice” și a partidului „pe baza pan-turcismului și panislamismului, cu scopul de îndepărta, de Rusia sovietică, republicile turco-tătare și a institui în ele un stat turan-burghez-democratic”.

În decembrie 1939, a fost condamnat la moarte, sentință care a fost executată la 28 ianuarie 1940 la Moscova.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA