Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Submarinul american se ocupă de cablurile sovietice ascunse
Articole online

Submarinul american se ocupă de cablurile sovietice ascunse

Una dintre bazele navale importante ale Uniunii Sovietice a fost situată în Peninsula Kamchatka, în îndepărtatul est al Rusiei.

Deși foarte departe de Moscova, baza navală a Peninsulei Kamchatka era conectată la o altă bază navală de la Vladivostok, în apropierea graniței Uniunii Sovietice cu China și Coreea de Nord.

S-a descoperit că un cablu de comunicații subacvatice conecta cele două baze și era folosit pentru a comunica între ele cu Moscova.

Informațiile americanilor că ar putea distruge cablul Kamchatka-Vladivostok au fost grozave, la fel ca și dificultatea de a avea acces la el. Cea mai mare parte a cablului circula prin Marea Okhotsk, un golf puternic protejat, pe care Uniunea Sovietică îl considera a face parte din apele sale teritoriale.

Au existat obstacole antisubmarin și dispozitive de ascultare acustică cu ajutorul cărora putea fi monitorizat traficul de suprafață și subacvatic.

Era o misiune grea, dar succesul era fantastisc

Nu orice submarin putea fi trimis pentru a atinge un cablul, așa că a fost nevoie de un submarin special.

USS Halibut, alimentat cu energie nucleară, a fost ales pentru misiune. Inițial alimentat cu motorină, Halibut a fost transformat în energie nucleară și reconstituit pentru misiuni de operații speciale.

Pentru a servi mai bine, Halibut a suferit mai multe modificări pentru a sprijini scafandrii Marinei.

Au fost instalate alunecări speciale pentru a permite subpoziției să se așeze pe fundul oceanului, ancorele au fost amplasate de-a lungul coca, iar o cameră de scufundare  a fost împerecheată pe punte pentru a permite accesul scafandrilor la exterior, precum și o serie de fotografii și echipamente robotizate.

Depistarea

Deși americanii știau că există cablul Kamchatka-Vladivostok, nu știau exact unde. Căutarea unui cablu pe malul mării e ca și cum ai căuta un ac într-o căpițnă de fân.

Se presupune că cablurile au fost găsite datorită semnelor postate pe țărm, unde cablurile au părăsit marea, avertizând pescarii și navele să nu-și lase ancore sau plasele în zonele indicate de cabluri pentru a le împiedica să se murdărească.

Natura top-secretă a misiunii Halibut a împiedicat majoritatea echipajului submarinului să știe care a fost adevărata natură a misiunii.

Pentru a proteja secretul misiunii, echipajului i s-a spus că vor încerca recuperarea unei arme de pe o rachetă sovietică, ceea ce a fost de fapt obiectivul secundar al misiunii.

Provocarea

Una dintre provocările tehnice a fost accesul la informațiile transmise prin cablu, fără a fi tăiat în cablu în sine. Se putea provoca un scurtcircuit și i-ar fi avertizat pe sovietici că ceva a apărut.

În loc să taie în cablu, scafandrii au reușit să tragă informații prin inducție, înfășurând un alt cablu în jurul cablului principal de comunicații.

Primul robinet a recoltat informații cu succes, dar nu într-o formă care să poată fi exploatate. Prin cablul vorbeau de vreo duzină de linii diferite, toate în același timp. Separarea vocilor difuzoarelor în diferite canale audio s-a făcut în casetele ulterioare.

În cele din urmă Ivy Bells a fost succes. Cele douăsprezece linii audio diferite au putut fi separate. Uniunea Sovietică era atât de convinsă că linia era sigură, deoarece toate comunicațiile care treceau prin linie  nici nu erau criptate.

Trădarea omului NSA

Acțiunea Ivy Bells a fost descoperită în cele din urmă, deși nu de Uniunea Sovietice.

În 1980, un fost analist de informații NSA s-a dus la ambasada sovietică din Washington D.C. și a dezvăluit existența scurgerea de informații din cablul Kamchatka-Vladivostok, punând capăt duratei sale de aproape zece ani.

 

Sursa: nationalinterest.org

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA