Evenimentul Istoric > Articole online > Sub amenințarea a trei mari imperii, Regele a ales creștinii, dar decizia s-a dovedit neinspirată
Articole online

Sub amenințarea a trei mari imperii, Regele a ales creștinii, dar decizia s-a dovedit neinspirată

Ultimul mare Rege al Georgiei a murit la 11 ianuarie 1798. A rămas în istorie drept Erekle al II-lea pentru georgieni (Irakli al II-lea pentru ruși) și Heraclius al II-lea pentru latini.

Georgienii au fost și sunt creștini și se aflau la acea vreme la intersecția dintre două imperii musulmane, Persia și Imperiul Otoman, ambele dormice de a-i cuceri.

Regele Heraclius al II-lea a reușit să negocieze în favoarea poporului său și a obținut chiar și sub această amenințare o relativă independență pe termen lung.

Conducea practic două regate unite, Kartli și Kakheti, ambele în apropriere de capitala de astăzi Tbilisi, care era și atunci capitala regatului, dar purta numele de Tiflis.

Conform history.info, pentru a se apăra de amenințarea musulmană, Regele a decis în final să accepte protectoratul Imperiului rus, singurul motiv invocat fiind că și aceștia erau creștini-ortodocși.

Rușii erau deja în expansiune spre regiunea caucaziană și ar fi fost oricum o chestiune de timp până ar fi pornit un asalt asupra regatului.

Nu a trecut mult timp până când susținătorii lui Heraclius și-au dat seama că a luat o decizie greșită.

Imediat după moartea regelui, rușii au absorbit Georgia în imperiul lor, iar georgienii au rămas fără independență timp de 200 de ani.

Nici faptul că la o sută de ani de la moartea Regelui se năștea Iosif Visarionovici Stalin, al cărui nume de familie era Djugaşvili, nu a reprezentat în niciun caz o alinare pentru suferința georgienilor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola