Evenimentul Istoric > Articole online > Stegozaurul din magazie
Articole online

Stegozaurul din magazie

Cercetătorul care l-a descoperit l-a depozitat acolo, în aşteptarea unei perioade în care să aibă suficient timp pentru a-l studia. Ceea ce nu s-a mai întâmplat, scrie alvorada.pt.

Exemplarul a fost descoperit în 1959 în Atouguia da Baleia, în nordul Lisbonei, de paleontologul rus Gheorghi Zbiszewski, care efectua atunci studii de cartografie pentru Serviciul de Geologie al Portugaliei.

Recuperat

Acum patru ani, doi paleontologi de la Facultatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Lisabona, Francisco Costa şi Octávio Mateus, au recuperat fosila de stegozaur Miragaia Iongicollum, în cadrul unui proiect de cercetare pentru un masterat.

Mare le-a fost surpriza când, la asamblarea rămăşiţelor, au descoperit că este vorba despre „cel mai complet stegozaur descoperit în Europa şi de cel mai complet dinozaur descris în Portugalia”, relatează LNEG într-un comunicat.

Laboratorul, care i-a acordat o bursă cercetătorului de la masterat pentru a se ocupa de studiul fosilei, consideră descoperirea revelatoare, având în vedere că include diferite părţi ale scheletului acestei specii care până acum nu erau cunoscute.

Vechime de 152 de milioane de ani

Se estimează că scheletul de stegozaur, o specie erbivoră care a trăit în Jurasicul Superior, are o vechime de 152 de milioane de ani şi reprezintă o descoperire-cheie pentru a înţelege complet stegozaurul, unul dintre dinozaurii cei mai emblematici, se mai pecizează în comunicat.

Scheletul va fi expus în scurt timp la Muzeul de Geologie al LNEG, însă cercetările vor continua sub supravegherea paleontologilor Francisco Costa, care acum îşi redactează teza de doctorat, şi a lui Octavio Mateus.

Stegozaurii sunt unii dintre dinozaurii cei mai emblematici, care fac parte din categoria primelor fosile de dinozauri descoperite. Fosilele lor sunt printre cele mai rare din lume, făcând din acest grup unul dintre cele mai misterioase dintre cele de dinozauri cunoscute, mai scrie sursa citată.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola