Evenimentul Istoric > Articole online > Statuia poetului Ady Endre uitându-se la liceul său aprinde Zalăul
Articole online

Statuia poetului Ady Endre uitându-se la liceul său aprinde Zalăul

Lucrarea a fost dezvelită pe 26 ianuarie, în prezenţa preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen. E a fost realizată la iniţiativa UDMR Sălaj, cu sprijinul Guvernului maghiar şi al Fundaţiei Communitas.

Fără avize

Direcţia pentru Cultură a județului Sălaj susţine că amplasarea statuii s-a făcut fără avizele necesare, în vreme ce iniţiatorii proiectului afirmă că nu este nevoie de niciun aviz.

„Am văzut cu toţi că a apărut un monument frumos în centrul municipiului Zalău. este vorba de statuia lui Ady Endre. Foarte frumos realizată, foarte bine gândită, foarte bine că există (…) doar că acel monument de for public, pentru că aşa se numeşte în legislaţia specifică, a fost amplasat fără niciun astfel de aviz din partea Direcţiei pentru Cultură: pentru că este zona de protecţie a unor monumente istorice, este centrul istoric al Zalăului, primăria municipiului, clădirea Transilvania, Direcţia pentru Cultură, avea nevoie de un aviz pentru amplasament din parte Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Cluj-Napoca şi de un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, pentru concepţia artistică”, a declarat joi, potrivit Agerpres, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Potrivit acesteia, aceste avize puteau să fie obţinute foarte uşor, ele fiind necesare pentru intrarea în legalitate.

Mobilier urban

De partea cealaltă, reprezentanţii filialei judeţene a UDMR, iniţiatoare a proiectului, susţin că au discutat cu reprezentanţii administraţiei locale şi că s-a convenit că nu este nevoie de avize, deoarece e vorba de un mobilier urban.

„Lucrarea care îl reprezintă pe Ady Endre stând pe o bancă nu are statut de statuie. Este vorba de mobilier urban.

Oricum, zona în care a fost amplasată urmează a fi modernizată de către administraţia locală şi e posibil ca locul acestei piese de mobilier urban să fie schimbat.

Cum să cerem un aviz, dacă nu ştim sigur unde va fi amplasat? Dar dacă aşa se consideră, nu o nicio problemă să solicităm avizele necesare”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola