Evenimentul Istoric > Articole online > Spionajul, la nivel superior. În Spaţiu, ruşii îi hărţuiesc pe americani
Articole online

Spionajul, la nivel superior. În Spaţiu, ruşii îi hărţuiesc pe americani

La 20 ianuarie, ceva destul de ciudat s-a petrecut pe orbită. Un satelit rusesc a făcut o manevră bruscă, pornind pe „urmele” unui satelit de spionaj american. Cele două sunt acum la o distanţă de sub 300 de kilometri unul faţă de celălalt, o distanţă mică, în Spaţiu.

Acţiunile satelitului rusesc sugerează că este acolo pentru a-l spiona pe cel al Statelor Unite, scrie technologyreview.com.

Acest tip de sateliți rusești sunt considerați de către Guvernul de la Moscova drept „sateliți inspector”.

Program de „inspectare”

Versiunea oficială a Rusiei este că satelitul, denumit Kosmos 2542, face parte dintr-un program pentru testarea tehnologiilor de „inspectare” a sateliţilor, pentru a putea supraveghea propriile resurse orbitale.

Anunţul iniţial a venit de la un student în astrodinamică la Universitatea Purdue, Michael Thompson, care a postat pe Twitter că satelitul rusesc şi-a sincronizat orbita cu satelitul american USA 245, un NRO KH11.

 

Comandantul nou-createlor Forţe Spaţiale americane, John Raymond, a declarat că ar fi vorba despre doi sateliţi ruseşti care au urmărit, într-o manieră „neobișnuită și deranjantă”, un satelit militar american de spionaj aflat pe o orbită terestră, scrie CNN.

„În luna noiembrie 2019, Guvernul rus a lansat pe orbită un satelit care, la rândul său, a lansat un al doilea satelit. Acești doi sateliți au executat apoi diverse manevre în apropierea unui satelit american”, a declarat generalul John Raymond, care a adăugat că un incident similar s-a petrecut și în 2017.

Anunțul făcut de generalul Raymond reprezintă prima declarație publică venită din partea Forțelor Spațiale ale SUA, de la crearea acestora, în decembrie 2019, în condițiile în care Statele Unite au acuzat deja țări precum Rusia și China de creșterea riscului unui conflict în spațiu, în special prin dezvoltarea armelor antisatelit.

Spaţiul, etapa următoare

De altfel, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a solicitat industriei de apărare a Rusiei să dezvolte o nouă generaţie de sateliţi militari.

Președintele american Donald Trump a declarat spațiul drept „noul câmp de luptă” și intenționează să aloce Forțelor Spațiale un buget de 18 miliarde de dolari.

Agenția de stat rusă TASS a confirmat că satelitul rusesc, lansat pe orbită în noiembrie, a fost lansat, în decembrie, un al doilea satelit.

„Scopul acestui experiment îl reprezintă continuarea cercetărilor în evaluarea capacităților tehnice ale sateliților proprii”, a declarat ministrul rus al Apărării.

„Astfel de activități ar putea fi interpretate drept potențial ostile”, a precizat șeful Forțelor Spațiale ale SUA. „Este un comportament neobișnuit și deranjant care poate provoca situații periculoase în spațiul cosmic”, a afirmat generalul american.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola