Evenimentul Istoric > Articole online > Spionajul britanic caută un nou Q, omul din spatele isprăvilor lui James Bond
Articole online

Spionajul britanic caută un nou Q, omul din spatele isprăvilor lui James Bond

„Căutăm un nou Q. Dacă doriţi să slujiţi patria ajutând MI6 să dezvolte tehnologia operaţională a viitorului, vă rugăm să aruncaţi o privier”, a scris Richard Moore, șeful MI6, pe Twitter.

În filmele din seria „James Bond”, ”Q” îi furnizează agentului 007 o serie de gadget-uri, de la o maşină sport Aston Martin cu scaun ejectabil pentru pasager până la un stilou care se transformă în grenadă.

Cu toate acestea, potrivit descrierii job-ului, versiunea din viaţa reală va fi „responsabilă de echipele care creează şi adoptă tehnologii care să ne sprijine în misiunea noastră împotriva celor mai dificili adversari al Marii Britanii”.

„Transformaţi tehnologii distrugătoare din ameninţări la adresa operaţiunilor noastre în oportunităţi, punând MI6 în avangarda inovaţiei digitale”, se arată în descrierea postului, potrivit Agerpres.

În filmele Bond, personajul Q a fost interpretat de actori precum Desmond Llewelyn, Geoffrey Bayldon şi John Cleese, însă în 2017 fostul şef al MI6 a dezvăluit că în realitate postul era deţinut de fapt de o femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

În anunţul MI6, care nu face de fapt nicio menţiune cu privire la capacitatea de a proiecta ceasuri cu laser sau cimpoaie care se transformă în aruncătoare de flăcări, se atrage atenţia că acel candidat care va obţine postul „nu va fi anunţat public”.

„Te aşteptai la un stilou care explodează? Nu mai practicăm aşa ceva”, îi spune Ben Whishaw, cel care interpretează versiunea actuală a lui Q, lui Daniel Craig, actorul care îl joacă pe James Bond în filmul Skyfall din 2012.

Registration

Aici iti poti reseta parola