Situație fără precedent în ultimii 80 de ani. Întreaga Italie a devenit zonă roșie

 

Un virus nou, necunoscut, a reușit să pună lacăt pe o țară europeană, membră a Uniunii Europene, în mai puțin de o lună. Este o situație fără precedent, în ultimii 80 de ani, comentează presa din peninsulă.

De marți dimineață, Guvernul italian prelungește măsurile decretate în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru Lombardia și alte 14 provincii. Carantina impusă de epidemia de coronavirus face imposibile deplasările, cu excepția unor necesități stringente legate de locul de muncă sau în situații de necesitate sau din motive de sănătate, anunță cotidianul Corriere della Sera.

Întreg teritoriul țării este în carantină, pentru a se încerca oprirea înaintării virusului care a infectat numai în ziua de 9 marti, potrivit Protecției Civile, 9.172 de persoane, dintre care 463 au murit.

Premierul italian Giuseppe Conte a explicat că nu este timp pentru a contracara extinderea epidemiei. ”Fiecare trebuie să renunțe la ceva pentru a proteja sănătatea cetățenilor. Astăzi este momentul responsabilității. Nu putem lăsa garda jos”, a spus Conti.

Conte a anunțat luni seara că întreg teritoriul Italiei este declarat ”zonă roșie”, afirmând că țara este în cel mai întunecat moment al existenței sale.

Până acum, în Italia era 16 milioane de persoane în carantină, dar virusul s-a extins și a făcut noi victime cu o repeziciune înfricoșătoare. Numai luni s-au înregistrat alți 97 de morți. Cifra totală a celor decedați este de 463 de persoane.

Sunt cele mai dure măsuri luate în Peninsulă în ultimii 80 de ani. Aproape toate activităţile publice au fost interzise, în timp ce conducerea a zeci de penitenciare se confruntă cu revolte, soldate deja cu moartea a șase persoane.

Toți cetățenii sunt rugați de autorități să stea acasă, să nu iasă decât pentru situații de urgență sau profesionale, dacă sunt stringente, transmite Corriere della Sera.

Competițiile sportive au fost deja anulate. Vor fi interzise nunțile, înmormântările și orice manifestări la care de obicei participă multe persoane. 

Guvernul a extins la toate regiunile, începând de marți dimineața și până la 3 aprilie, măsurile deja active în Lombardia și în alte 14 provincii afectate de coronavirus. Măsurile fuseseră luate prin decret în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Un număr de 9172 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus, virusul afectând acum și alte țări, originea extinderii epidemiei fiind Italia.

Peste 700 de persoane se află la terapie intensivă, dintre cei afectați de noul coronavirus.