Evenimentul Istoric > Articole online > Singura perioadă în care datoria publică americană a fost zero
Articole online

Singura perioadă în care datoria publică americană a fost zero

Această zi din 1835 a fost singura dată când Statele Unite au fost fără datorii publice: 8 ianuarie. S-a întâmplat în timpul președinției lui Andrew Jackson și a ministrului de Finanțe Levi Woodbury. 

În toate celelalte perioade, datoria a existat, mare sau mică, scrie history.info

Aceasta a atins maximul în cel de-al Doilea Război Mondial (aproximativ 117,5% din produsul intern brut), iar astăzi se ridică la peste 17.000 miliarde dolari, sau puțin peste 100% din PIB.

Datoria publică a Statelor Unite a ajuns la 1 trilion de dolari în anul fiscal în­cheiat la 30 septembrie 1981, du­pă o creş­tere cu circa 81 de miliarde fa­ţă de anul precedent, scrie bursa.ro.

Pragul de 2 trilioane a fost depăşit în 1986, cel de 4 trilioane în 1992, iar din 2008 situaţia a scăpat complet de sub control.

Creşteri mai mari s-au înregistrat doar în cele două mandate ale lui Barack Obama, când media primilor trei ani a fost de 1,39 trilioane de dolari, după o creştere de 1,88 trilioane în anul fiscal 2009, care a fost rezultatul ultimei execuţii bugetare a guvernului condus de George W. Bush.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola