Evenimentul Istoric > Articole online > Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos, născut din tată bolșevic care distrugea biserici și mamă atee
Articole online

Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos, născut din tată bolșevic care distrugea biserici și mamă atee

A plecat în pace către patria veşnică pe 2 noiembrie 1995. A fost canonizat pe 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, având ca dată de prăznuire 2 noiembrie.

Părinţii săi se numeau Vasile şi Varvara. Ei mai aveau doi copii, Emma şi Mihail, iar după naşterea lui Goderdzi, au mai avut o fiică, Julieta.

Tatăl său era nu doar un comunist convins, ci şi un ateu militant, care a luat parte la distrugerea bisericilor, iar mama sa era prea puţin interesată de religie, dar sub înrâurirea fiului ei, către sfârşitul vieţii s-a călugărit, intrând în obştea Mănăstirii Samtravro, sub numele de Ana; acolo a şi murit în anul 2002.

Aşa că a fost botezat prin grija unei foste monahii, Tamara Beghiaşvili, la Biserica Sfânta Varvara, situată nu departe de casa lor, în cartierul Navtlughi.

Goderdzi avea vreo doi ani când tatăl său a fost asasinat în circumstanţe care au rămas obscure. Familia i-a dat atunci numele de Vasiko, în amintirea tatălui său.

La vârsta de şapte ani, a auzit pentru prima oară de Hristos într-un fel care l-a impresionat foarte tare şi care i-a schimbat cu totul viaţa.

Într-o zi, a văzut doi vecini certându-se şi l-a auzit pe unul dintre ei spunându-i celuilalt: „Ai vrea să mă răstigneşti ca pe Hristos, nu-i aşa?”. Vasiko i-a întrebat pe cei ai casei de ce a fost răstignit Hristos.

I s-a spus să se ducă la biserică şi să-l întrebe pe preot. Biserica era închisă, însă paznicul l-a întrebat pentru ce venise şi, aflând de la el ce şi cum, l-a sfătuit să citească „cartea despre Hristos”.

Aşa că a strâns bani ca să-şi cumpere o Biblie, şi de atunci n-a mai avut alt gând decât să-şi închine viaţa lui Hristos.

Lăsând de-o parte joaca, îşi petrecea zilele citind şi recitind ore în şir Sfintele Scripturi.

Când se întorcea de la şcoală, îşi făcea iute temele, ca să aibă mai mult timp pentru Cuvântul lui Dumnezeu. Iar seara se ruga mult.

Părintele Gavriil a fost canonizat de Biserica Georgiei în rândul sfinţilor celor nebuni pentru Hristos, a căror pomenire liturgică se face ca pentru sfinţii monahi, chiar şi atunci când au fost simpli mireni.

 

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola