Evenimentul Istoric > Articole online > Sfânta care și-a botezat fiicele cu numele celor trei virtuți
Articole online

Sfânta care și-a botezat fiicele cu numele celor trei virtuți

Și prin nevoințe arătându-se biruitoare, s-au încununat cu cununa nepieritoare, de la Stăpânul tuturor, Hristos.

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite pe 17 septembrie. Au viețuit în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian (117-138).

Sofia, nume grecesc, înseamnă înțelepciune. Ea a avut trei fiice pe care și le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis – credință, Elpis – nădejde și Agapis – dragoste.

Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine.

Împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis. Pentru că au refuzat, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, că mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci și pierderea fiicelor.

Fetele au fost martirizate în anul 137. Când au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis nouă ani.

Sofia a luat trupurile celor trei fiice și le-a îngropat pe un deal, în afară cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului.

Mormintele Sfintei Sofia și a fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis au fost localizate pe drumul Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”.

Din anul 1992, Sfânta Muceniță Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

Troparul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis:

Mielușele cuvântătoare, prin mucenicie, v-ați adus Mielului și Pastorului, săvârșind călătoria cea către Hristos și credință păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârșind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola