În această înregistrare, de la minutul 8.05, Fuhrerul vorbește despre România, aliata sa din acel moment de pe Frontul de Est. România apare în discurs în încercarea lui Hitler de a justifica de ce a lăsat Finlanda la ”cheremul” rușilor. El spune că teama de a nu lăsa resursele de petrol ale României pe mâna URSS l-a făcut să cedeze la multe din cererile sovieticilor. Până la instaurarea Guvernului Ion Antonescu, în septembrie 1940, Hitler nu era sigur că URSS nu va ocupa România.
Iată fragmentul din discurs. Menționez faptul că Finlanda a difuzat înregistrarea destul de târziu, mulți ani, potrivit înțelegerii cu SS, ea fiind ținută într-un seif. După ce autenticitatea ei a fost stabilită, în anii 2000, vocea ciudat de calmă a lui Hitler (față de strigătele războinic-motivaționale din discursurile publice) a fost folosită ca sursă de inspirație pentru filmul ”Downfall”.
”Deja în … în … în toamna anului 1940 a existat în mod constant această întrebare pentru noi: oare … să riscăm o rupere (de URSS n.n.)? … Am sfătuit guvernul finlandez atunci … ăăă … să negocieze și … ăăă … să câștige timp pentru a … ăă … ăă … să învăț să tratez problemele în manieră diferită ("die Sachen divertorisch zu behandeln"), pentru că am avut întotdeauna o teamă: că Rusia ar ataca brusc România în toamna târzie și va ocupa sursele petroliere … și nu am fi terminat pregătirile până la sfârșitul toamnei lui 1940. Dacă Rusia ar fi ocupat sursele petroliere românești, Germania ar fi fost pierdută … (una sau două cuvinte incomprehensibile, ceva cu "nevoie"? – nota celui care a făcut transcriptul) … cu … cu, cu 60 divizii rusești, acest lucru ar fi putut fi aranjat; pe atunci nu aveam în România nici o forță de intervenție, guvernul român ne-a apelat abia recent … și ceea ce aveam dislocat acolo ar fi fost cu adevărat ridicol. Ei ar fi trebuit doar să ocupe sursele de petrol. Nu mai puteam să încep un război, în septembrie sau în octombrie, cu armamentul nostru, era cu adevărat imposibil … nu am pregătit în nici un fel dislocarea trupelor noastre în est, unitățile trebuiau să fie consolidate mai întâi în vest, armamentul trebuia să fie adus în ordine … pentru că, desigur, și noi am făcut sacrificii în timpul Campaniei de Vest. Ar fi fost imposibil să se alinieze înainte de primăvara anului 1941 și dacă acum rușii, în toamna anului 1940, ar fi ocupat România și ar fi anexat sursele de petrol, atunci am fi fost … ăă … neajutorați în anul 1941 … Am avut … o bună producție germană, dar cantitatea (de combustibil n.n.) pe care o consumă doar Forța Aeriană, cantitatea pe care diviziile noastre de tancuri o consumă este ceva monstruos. Este un … un consum care depășește imaginația. Și fără afluxul a patru până la cinci milioane de tone de petrol românesc, nu am fi putut îndrăzni să pornim războiul …. (Neinteligibil, câteva cuvinte, unele dintre ele "trebuiau lăsate" – nota celui care a făcut transcriptul) …
Și asta m-a îngrijorat foarte mult, prin urmare, încercarea mea de a depăși acest moment prin negocieri, până când am fost destul de puternici pentru a ne opune cererilor exorbitante (ale URSS, în cadrul negocierilor Ribbentrop-Molotov, din august 1939 și anexelor din 1940 n.n.) … cererile au fost cu adevărat exorbitante, au fost exorbitante, rușii știau că noi eram neajutorați, la vest, puteau să stoarcă totul de la noi … și numai după vizita lui Molotov … apoi le-am declarat fără milă că nu am putut accepta cerințele … aceste multe cereri … Practic, negocierile erau… abia terminate … (cuvinte neinteligibile nota celui care a făcut transcriptul) … au existat patru puncte, singurul punct referitor la Finlanda … a fost să le lăsăm libertatea de a se proteja de amenințarea finlandeză … Am spus: "Nu vrei să-mi spui că Finlanda te amenință?” … A spus, bine, în Finlanda ar putea acționa oricine împotriva prietenilor Uniunii Sovietice … aceasta ar fi o alianță … ei (URSS n.n.) vor fi stresați continuu și o Mare Putere nu ar putea accepta să fie amenințată de un mic stat în ceea ce privește existența ei. Am spus: ”tu … existența ta nu este amenințată de Finlanda, nu-i așa? Nu încerci să-mi spui că existența ta este amenințată de Finlanda?” (pe fundal cineva exclamă: ”Ridicol!”).”
PS Dan Drăghicescu, producător la Chainsaw Europe, este cel care mi-a atras atenția asupra fragmentului din discurs. Îi mulțumesc.
Foto: Wikipedia, Hitler discutând cu Mennerheim, în tren.