Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Baza trupelor britanice din Afganistan a fost atacată
Articole online

Baza trupelor britanice din Afganistan a fost atacată

Durerea celor din Afganistan

Ministerul afgan a confirmat că toate posturile de televiziune și radio din oraș au fost confiscate de talibani, încetând să mai emită după ce au fost amenințate de aceștia. Un singur post de radio mai funcționează la ora actuală, Vocea Shariah a talibanilor.

Lashkar Gah a fost centrul operațiunilor britanice din provincia Helmand din Afganistan, fiind una dintre cele trei capitale ale țării. La aproape o lună după ce forțele americane s-au retras, fosta bază britanică este atacată.

Deși talibanii au reușit să captureze mai mult de jumătate din districtele țării, nu au reușit să pună mâna și pe o capitală regională. Președintele Ghani a dat vina pe retragerea trupelor străine pentru ofensiva talibanilor, avertizând Washingtonul că vor exista consecințe.

Ambasadele britanice și americane din Kabul au emis o declarație prin care au acuzat talibanii de crime de război în orașul Spin Boldak. Au apărut videoclipuri în care erau mutilați cetățenii, unul dintre aceștia fiind un fotograf indian premiat cu Pulitzer, care a fost ucis pe loc, în văzul tuturor. 

Lynne O’Donnell, un autor și jurnalist de la Herat, a declarat pentru Times că a văzut doi talibani care au fost bătuți, până au murit, de trupe conduse de Ismail Khan, comandantul războiului afgan. Khan a organizat împreună cu miliția apărarea Heratului, în momentul în care forțele de securitate afgane nu mai făceau față.

Un răspuns diplomat

Washingtonul a anunțat  că se va ocupa de apărarea afganilor care se află sub amenințarea talibanilor, printr-un program special de vize pentru personalul care a lucrat pentru armata Statelor Unite ale Americii. Însă, conform noilor reguli, afganii ar trebui să ajungă într-o țară terță înainte de a depune cererea pentru stabilirea în SUA.

„Obiectivul SUA rămâne un Afganistan pașnic și sigur”, a spus Departamentul de Stat. „Cu toate acestea, în lumina violențelor crescute, guvernul SUA lucrează pentru a oferi anumitor afgani, inclusiv celor care au lucrat cu Statele Unite, oportunitatea de a se stabili la noi”.

Registration

Aici iti poti reseta parola