Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Secretul scufundării în Al Doilea Război Mondial al unui vas australian ce transporta unt și slănină, descifrat de arheologi
Articole online

Secretul scufundării în Al Doilea Război Mondial al unui vas australian ce transporta unt și slănină, descifrat de arheologi

Arheologii au fost uimiți după ce au descoperit un vas scufundat din cel de-al doilea război mondial, care a aruncat o nouă lumină asupra unui mare mister din New South Wales.

Nava s-a scufundat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact în 1943, când a fost lovită de două torpile lansate de un submarin japonez, au stabilit arheologii.

Au murit 27 din cei 32 membrii ai echipajului.

Cei cinci supraviețuitori au fost salvați de pescarii Tom și Claude Radleigh, fiind duși la Port Macquarie, situat la 240 de mile nord de Sydney.

SS Wollongbar a fost una dintre numeroasele nave pierdute în largul coastei de est a Australiei.

Geoff Lee, ministrul interimar al veteranilor din New South Wales, a fost încântat de descoperire și a subliniat semnificația istorică a descoperirii.

El a spus în aprilie: „Tocmai i-am comemorat bravii noștri veterani în ziua Anzac, dar este, de asemenea, important să ne amintim de războiul de zi cu zi purtat de australieni.

Acest secret a fost ascuns pe fundul mării de zeci de ani și descoperirea va da o oarecare satisfacție descendenților și rudelor celor 27 de persoane care și-au pierdut viața”.

Un politician local, Melinda Pavey, a declarat că descoperirea a scos la iveală noi informații care au ajutat la rezolvarea unui mister din cel de-al doilea război Mondial.

Nava s-a scufundat în timp ce transporta alimente de bază, cum ar fi unt și slănină – care au ajuns pe un țărm din apropiere.

Directorul operațiunilor de patrimoniu de la Heritage NSW, Tim Smith, a declarat că descoperirea ar trebui să dezvăluie câteva povești uimitoare.

El a spus: „Vrem ca rudele celor care au navigat pe SS Wollongbar II să ne contacteze, astfel încât să putem împărtăși rezultatele studiului efectuat de arheologii noștri”.

Parte a Imperiului Britanic, Australia a fost printre primele națiuni care au declarat război Germaniei naziste.

Între 1939 și 1945, aproape un milion de bărbați și femei australieni au slujit în cel de Al Doilea Război Mondial.

Au luptat în campaniile împotriva puterilor Axei din Marea Mediterană și Africa de Nord.

Marina japoneză a lansat faimosul său atac asupra Pearl Harbor în 1941, aducând și Australia în conflict cu Japonia.

În timpul războiului, continentul australian a fost, de asemenea, atacat direct de forțele inamice.

Armata japoneză a lansat atacuri cu bombă asupra Australiei de Nord și a lovit portul Sydney din submarine.

În momentul înfrângerii germane și a predării japoneze, 39.000 de australieni își pierduseră viața, iar alți 30.000 fuseseră luați prizonieri.

Wollongbar II era o navă cu abur deținută de North Coast Steam Navigation Company Ltd.

Având 2.239 tone și 87 metri lungime, nava fusese construită la șantierul naval Lithgow’s Ltd din Port Glasgow, Scoția în 1922.

Wollongbar II a fost realizată pentru a înlocui un vapor mai vechi cu același nume, naufragiat la Belongil Beach, Byron Bay, în 1921.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola