La 24 ianuarie 76 s-a născut împăratul Hadrian. Orașul nașterii susțin unele surse că ar fi fost Italica, Hispania Baetica (în apropriere de Sevilia).
Tatăl său a fost verișor primar al Împăratului Traian și asta l-a ajutat ca în 117 să devină împărat al Imperiului Roman. Pe patul de moarte, Traian l-a desemnat pe Hadrian ca urmașul său.
Senatul nu a fost de partea sa, astfel că Hadrian, după ce a ajuns la putere, a executat patru senatori.
A provocat nemulțumire prin decizia de a stopa politica expansionistă a lui Traian și de a abandona teritoriile obținute în Mesopotamia, Assyria, Armenia și Dacia.
El a preferat un stat stabil cu granițe puternice prin unificarea populației. În mandatul său s-a construit și Panteonul din Roma.
Castelul Sant’ Angelo din Roma este fostul mausoleu al lui Hadrian.
A călătorit mult
A fost primul împărat dintre cei 13 predecesori ai săi care și-a lăsat barbă, un obicei al grecilor antici.
Dintre toți împărații, el a călătorit cel mai mult, chiar dacă unii consilieri i-au recomandat să nu o facă fiindcă e prea periculos.
A călătorit în Britania, Spania, Africa, dar și în provinciile de la Marea Neagră.
Din Egipt, a ales să viziteze Țara Sfântă, petrecând mai multe timp în Ierusalim. Și-ar fi dorit să modernizeze orașul, însă s-a trezit cu o revoltă din partea evreilor.
În onoarea sa, a fost ridicat zidul lui Hadrian în nordul Angliei. Istoricii susțin că Hadrian a iubit foarte mult cultura greacă, acesta fiind și motivul pentru care și-a lăsat acea barbă, devenită, iată, subiect de dezbatere.
Unele surse susțin că totuși acea barbă avea și un alt rol, acela de a ascunde o cicatrice destul de mare de pe chipul purtătorului.
Vila
După vizitele în Grecia, 124-125, el a construit cea mai frumoasă vilă din istorie. Ruinele vilei lui Hadrian sunt un obiectiv istoric și turistic major în orașul Tivoli, de lângă Roma.
Arhitectura și decorațiunile interioare provin din cultura greacă.
Hadrian s-a reîntors în Grecia în anul 130 și a ridicat un templu în cinstea lui Zeus în Atena.
Bustul lui Hadrian (cu barbă) este expus la Muzeul Național de Arheologie din Veneția.