Evenimentul Istoric > Articole online > Seceta le-a scos la iveală arheologilor un palat vechi de 3.400 de ani (VIDEO)
Articole online

Seceta le-a scos la iveală arheologilor un palat vechi de 3.400 de ani (VIDEO)

Situl de la Kemune ar data din perioada imperiului Mittani, care a dominat într-o mare parte din nordul Mesopotamiei și Siriei din secolul al XV-lea până în secolul al XIV-lea î.Hr.

Palatul ar avea o vechime de 3.400 de ani și a fost descoperit în bazinul unui rezervor datorită unei perioade lungi de secetă, a anunțat Universitatea din orașul german Tübingen, Germania.

Clădirea, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei, potrivit universităţii germane.

Imperiul Mittani este unul dintre regatele cel mai puțin cercetate din vechiul Orient Apropiat.

Arheologii speră acum să obțină noi informații despre politica, economia și istoria imperiului prin studierea tăblițelor cuneiforme descoperite la fața locului.

După ce au făcut descoperirea în toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.


”Am săpat cât de repede am putut”, a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen.

Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.

Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.

A fost o ”senzaţie arheologică”, a spus Puljiz, explicând că astfel de picturi sunt găsite foarte rar.

În interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zakhiku, a spus Puljiz.

Site-ul aparţine regiunii autonome kurde din nordul Irakului.

Potrivit universităţii, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim consideră că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.

Una dintre tăblițe indică faptul că, cel mai probabil, Kemune era vechiul oraș Zakhiku, care este menționat într-o sursă din Epoca Bronzului (circa 1800 î.Hr).

CREDIT FOTO: Universitatea din Tubingen

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola