Evenimentul Istoric > Articole online > Se visa poet, dar a rămas în istorie drept inventatorul celei mai cunoscute arme de asalt din lume
Articole online

Se visa poet, dar a rămas în istorie drept inventatorul celei mai cunoscute arme de asalt din lume

Rusia celebrează în această toamnă o sută de ani de la naşterea celui care a rămas în istorie drept proiectantul celei mai cunoscute arme de asalt din lume.

Un simplu soldat sovietic, care visa să devină poet, a proiectat cea mai cunoscută armă, înzestrată cu calităţi inegalabile: indestructibilă, uşoară şi simplu de manevrat, după cum notează agenţia franceză de presă France Presse.

Inventatorul armei denumite oficial Avtomat Kalashnikova AK-47 a decedat în 2013. La 10 noiembrie 2019 ar fi împlinit 100 de ani.

O industrie

Numele lui este Mihail Kalaşnikov, iar cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa, Rusia organizează o serie de ceremonii dedicate acestei adevărate legende.

În onoarea lui sunt organizate anual evenimente diverse. De câţiva ani, la Moscova tronează chiar un monument care-l celebrează.

Anul acesta, Rusia profită de centenar pentru a-şi marca succesul în materie de exporturi pe o piaţă a armamentului foarte concurenţială, în ciuda sancţiunilor internaţionale, comentează bluewin.ch.

Cu această ocazie, Moscova găzduieşte colecţia muzeului Kalaşnikov din oraşul Ijevsk (Munţii Ural), oraşul natal al inginerului şi sediul uzinei care îi poartă numele.

Expoziţia „Kalaşnikov. Soldat. Constructor. Legendă” va fi apoi prezentată în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Facerea şi devenirea unei legende

Decedat în 2013, Kalaşnikov s-a născut la 10 noiembrie şi a fost cel de-al 17-lea dintre cei 19 copii ai unei familii de ţărani din Altai.

Mihail Kalaşnikov a rămas în istoria industriei mondiale de armament drept inventatorul celei mai vândute arme de asalt din lume, până în prezent.

S-a născut la 10 noiembrie 1919, în Kuria, Rusia.

Părinţii săi erau fermieri şi au fost deportaţi în timpul regimului stalinist, pierzându-şi toate bunurile.

Familia s-a mutat într-un sat unde tatăl său avea posibilitatea să vâneze des, ceea ce l-a ajutat pe Mihail să se familiarizeze cu armele, conform famousinventors.org.

La vârsta de 6 ani s-a îmbolnăvit grav, însă s-a reuşit recuperarea sa şi a putut să meargă la şcoală. A fost foarte interesat de poezie şi şi-a dorit chiar să ajungă poet.

Când a mai crescut, a primit permisiunea tatălui său să revină în oraşul natal.

Începuturile

A început să lucreze ca mecanic, perioadă în care s-a arătat interesat de arme şi a intrat în armată în 1938 ca mecanic de tanc, iar ulterior a devenit comandant de tanc.

În perioada armatei, a început să fie interesat de proiectarea armelor şi de îmbunătăţirea structurilor tancurilor.

Pentru eforturile sale incipiente de proiectare a armelor, un general de armată i-a oferit în semn de apreciere un ceas.

Printre primele sale proiecte s-au numărat un contor care înregistra loviturile tunului tancului.

Mihail Kalaşnikov a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind rănit în 1941 şi a rămas spitalizat până în 1942.

În timp ce era spitalizat, i-a venit ideea construirii unei arme de asalt pentru armată în timp ce asculta discuţiile soldaţilor despre neajunsurile armelor folosite de aceştia.

A proiectat mai întâi un model de armă, care însă a fost respins, dar acest demers l-a ajutat să fie observat ca un proiectant talentat de arme.

Performanţe

În timpul carierei sale, a reuşit performanţa de a proiecta circa 150 de modele de arme de foc, însă printre cele mai cunoscute se numără AK-47, AK-74, AK-12 şi puşca semiautomată Saiga.

Modelul AK-47 a fost introdusă în competiţia pentru desemnarea puştii de asalt în anii 1945-1946, astfel că varianta propusă de Mihail Kalaşnikov a fost câştigătoare în defavoarea unor modele mult mai vechi, care erau deja prezente pe piaţă.

Ceilalţi producători au recunoscut concepţia net superioară a modelului lui Kalaşnikov.

Cea mai importantă invenţie

Astfel, AK-47 a devenit, din 1949, arma de asalt standard a armatei sovietice şi este fără îndoială cea mai importantă invenţie a lui Mihail Kalaşnikov, care a păstrat amprenta muncii sale peste tot în lume prin comercializare şi producţie pe scară largă.

A fost folosită de forţe armate din peste o sută de ţări.

URSS împarte această realizare tehnică cu „ţările-surori” din pactul de la Varşovia. Dar legenda scapă de sub control. Prăbuşirea Uniunii Sovietice în haos va accentua diseminarea acestor arme şi proliferarea lor în rândul civililor.

Fabricată în toată lumea, AK-47 devine arma forţelor de gherilă, a teroriştilor, a dictatorilor, a atacurilor armate din şcolile americane. Atât de simplă, încât poate fi folosită şi de copiii-soldaţi. Este arma braconierilor şi a paznicilor din rezervaţiile africane.

În toată lumea

Modelul a fost realizat sub licenţă în mai multe fabrici din lumea întreagă, oferind astfel posibilitatea şi altor state să îşi producă acest tip de armă pentru utilizarea forţelor armate proprii.

Însă, pornind de la acest tip, au fost realizate mai multe arme derivate, în diferite fabrici de pe mapamond, în Israel, Finlanda, Africa de Sud şi în alte state, scrie The New York Times.

Potrivit unor estimări de producţie, au fost produse la nivel mondial între 70 şi 100 de milioane de arme, conform aceleiaşi surse.

În anii ’50, a fost realizată o versiune mult mai uşoară şi cu un timp de producţie mult mai mic, cunoscută sub denumirea A.K.M.

Acest tip de armă a stat la baza realizării modelului AK-74, care utiliza muniţie de calibru mai mic şi un încărcător mult mai rapid, similar cu modelul M-16 al armatei SUA.

A rămas standardul folosit de armata rusă.

Alte invenţii ale lui Kalaşnikov au inclus arme de calibru uşor şi carabine cu încărcare automată.

Familia

Mihail Kalaşnikov a murit în 23 decembrie 2013, la Izhevsk, capitala republicii Udmurtia, la vârsta de 94 de ani.

Fiul său din prima căsătorie, Viktor Kalaşnikov, este de asemenea proiectant de arme.

Faima cu care a fost înconjurată invenţia nu a adus după sine şi câştiguri materiale întrucât proprietatea intelectuală era colectivă în URSS.

Familia proiectantului a reuşit totuşi să înregistreze în 2004 o marcă comercială pentru produsele derivate, dar un tribunal i-a retras-o în 2014.

Cu puţin timp înaintea morţii, Mihail Kalaşnikov şi-a exprimat regretul: „Durerea mea este insuportabilă”, i-a scris acesta liderului bisericii ruse. „Dacă arma mea a luat viaţa oamenilor (…) înseamnă că sunt vinovat?”

În prezent, grupul Kalaşnikov (denumit aşa din 2013) produce 95% dintre armele uşoare din Rusia şi exportă în 27 de ţări. Celebra armă a ajuns la cea de-a cincea generaţie.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola