Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Se împlinesc 15 ani de când Isabelle Dinoire a primit fața altei femei
Articole online

Se împlinesc 15 ani de când Isabelle Dinoire a primit fața altei femei

Medicii au realizat prima grefă parţială de faţă, reuşind transplantul de nas, buze şi bărbie pe chipul desfigurat al unei femei de 38 de ani, muşcată de un câine.

Potrivit unui comunicat de presă comun, emis la acea dată de spitalul la care a avut loc transplantul şi de un alt spital din Lyon, operaţia a avut loc la Spitalul Universitar din Amiens, în nordul Franţei, la aceasta participând medici din ambele instituţii medicale.

Organele grefate au fost prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală, rudele persoanei în cauză dându-şi acordul asupra acestui lucru.

Echipa de chirurgi condusă de profesorul Jean-Michel Dubernard, autor al primului transplant de mână din lume, a făcut tot posibilul să preleveze pielea, grăsimea şi anumite vase de sânge ale unei paciente aflate în moarte cerebrală şi să i le ataşeze Isabellei Dinoire.

Niciodată nu mai avusese loc o astfel de procedură medicală, până la acea vreme chirurgii realizând doar transplanturi de scalp şi ureche.

Isabelle Dinoire avea 38 de ani la momentul operaţiei, la fel ca şi donatoarea ei.

Isabelle Dinoire fusese grav mutilată de câinele său. În urma unei supradoze de pastile,  a leşinat şi, în cădere, s-a lovit la cap.

Câinele, un labrador, a încercat să o trezească, devenind din ce în ce mai agitat şi agresiv, zgâriind şi muşcând faţa stăpânei sale.

I-a sfâşiat astfel obrajii, buzele, nasul şi bărbia, partea superioară a feţei rămânând, însă, intactă. Incidentul avusese loc în luna mai 2005.

Deşi primul transplant parţial de faţă din istorie a fost un succes, beneficiara trebuia să urmeze o medicaţie strictă pentru tot restul vieţii pentru a evita posibile complicaţii.

Ea a murit la 49 de ani în aprilie 2016, dar moartea ei a fost anunțată după mai mult de patru luni.

Potrivit ziarului Le Figaro, corpul ei a respins transplantul în 2015 „și a pierdut parțial puterea de a-și folosi buzele”.

Medicamentele imunosupresoare pe care trebuia să le ia zilnic au făcut-o vulnerabilă la cancer. Așa că a dezvoltat două tipuri de cancer, a mai scris ziarul.

Registration

Aici iti poti reseta parola