Monocicleta şi cinci dintre cele mai neobişnuite invenţii din istorie

 

Războaiele și crizele mondiale i-au obligat pe oameni să fie inventivi și să caute soluții pe care astăzi le-am considera cel puțin ciudate dacă nu lipsite de sens.

History Extra a alcătuit un top al celor mai neobișnuite șase invenții din istorie.

Costumul de baie din lemn

În 1929, un grup de femei a captat atenția locuitorilor din Hoquiam, Washington (SUA). Cunoscute sub numele de “Spruce Girls”, acestea s-au pozat pe plajă în costume de baie din lemn.

După ani s-a aflat că a fost de fapt o reclamă pentru afacerile cu cherestea, în cadrul unui eveniment intitulat “Săptămâna lemnului”.

Costumul de baie din lemn nu a prins deloc la public și a dispărut foarte rapid de pe piață.

Căruciorul rezistent la gaze

În 1938, populația din Marea Britanie era constientă de pericolul iminent al intrării în război cu Germania și al unor atacuri aeriene ale naziștilor.

FW Mills din Kent a deschis o afacere comercializând cărucioare pentru copii și bebeluși rezistente la atacuri cu gaz.

Căruciorul avea acoperiș retractabil, la care era atașat un filtru de gaz pentru aprovizionarea cu aer curat și un dispozitiv ce asigura ventilația interioară.

 Cada de baie motorizată

 

În 1960, trei studenți din Surrey (sudul Londrei, Marea Britanie) au luat o cadă de baie, i-au atașat roți și motor și au început să se plimbe pe străzile din zonă, fiind fotografiați pe strada Kingston.

Au atașat și o oglindă într-o perie, ca să evite eventualii “urmăritori”. 

Au adăugat și o rățușcă din cauciuc pe post de claxon. Studenții au încercat astfel să strânge bani pentru o cauză caritabilă.

Monocicleta

„Bicicleta cu o singură roată“ o vedem des la circ, însă intențiile creatorului ei au fost foarte serioase în 1869.

Rousseau de Marsilia nu a putut înțelege rostul celor două roți, dacă poți ajunge la destinație și cu o singură roată. Inițial, monocicleta a avut o înălțime de aproape doi metri. Neavând ghidon, cel care o conducea trebuia doar să își țină echilibrul și să dea din pedale.

La începutul secolului al XX-lea, unele modele de monocicletă au fost îmbunătățite prin adăugarea unor motoare sau a unor elice de avion.

S-au creat o multitudine de modele de-a lungul anilor însă monocicleta nu a reușit niciodată să se impună ca un mijloc popular de transport.

Mașina teleghidată de tuns iarbă

La sfârșitul anilor 1950, un dispozitiv nou îți permitea să stai relaxat în scaun și să urmărești cum o mașinuță își tunde iarba din curte.

Mașinuta, ghidată prin intermediul unui dispozitiv radio, avea capacitatea de a se deplasa 3 kilometri pe oră.

Noua mașină de tuns iarba a fost prezentată la o expoziție florală din Chelsea, Londra, în 1959.

Prezenți la eveniment, membrii familiei regale, în special Regina Elisabeta și Prințul Philip, s-au declarat interesați de achiziționarea unui astfel de dispozitiv.

Suport pentru țigări

Fumatul a devenit extrem de popular în secolul XX și de multe ori o singură țigară aprinsă nu era suficientă. Din acest motiv, un inventator a creat în anii 1950 suportul pentru toate țigările dintr-un pachet.

Dar nu a fost primul suport pentru țigări din istorie.

În anii 1930 a fost creat un suport pentru o țigară în poziție verticală, acoperită cu o mică umbleluță ca să nu se ude, în caz de ploaie sau ninsoare.

 

Parteneri