Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Salopeta până la brâu a lui Levi Strauss
Articole online

Salopeta până la brâu a lui Levi Strauss

La 20 mai 1873, omul de afaceri din San Francisco Levi Strauss și croitorul Jacob Davis din Reno, Nevada, au primit un patent pentru inventarea pantalonilor de lucru cu buzunare întărite cu nituri metalice, marcând nașterea unuia dintre cele mai cunoscute articole de îmbrăcăminte din lume: pantalonii albaștri.

Istoria confecțiilor se va schimba radical în 1872, când Strauss primeşte o ofertă de la Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, care îi cere să îmbunătăţească durabilitatea pantalonilor clienţilor săi. Levi se achită de această sarcină, schimbă croiala şi inventează capsele pentru buzunare.

Banii încasaţi din vânzări îl propulsează în postura de partener de afaceri. Se dă startul confecţionării salopetelor cu talie din denim, îmbrăcăminte foarte potrivită pentru muncitori.

Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. Însă numele de „blue-jeans” nu se impune decât în 1960, iar cei care au contribuit la impunerea ei sunt americanii aflaţi la vârsta adolescenţei.

Waist overalls

Levi Strauss a murit la 26 septembrie 1902 în San Francisco şi a fost înmormântat în cimitirul „Hills of Eternity”, lăsând în urmă o moștenire uriașă.

Levi Strauss, pe numele real Loeb Strauss, s-a năcut pe 26 februarie 1829, în Bavaria, Germania. Acolo a trăit o bună perioadă împreună cu cei doi frați mai mari ai săi Jonas şi Louis, care aveau o afacere cu textile numită „J. Strauss Brother & Co”.

Tânărul Loeb a început să lucreze cu aceştia. În această perioadă, familia a început să-l strige „Levi”.

În 1853, Levi Strauss s-a mutat la San Francisco, unde şi-a deschis propria afacere de textile: haine, umbrele, batiste şi materiale textile la metru, pe care le vindea într-o reţea de mici magazine întinse de-a lungul coastei Californiei. Prima adresă oficială a afacerii sale a fost pe strada Sacramento la nr. 90, iar numele firmei era simplu: „Levi Strauss”.

La început, pantalonii pe care astăzi îi ştim sub numele de „blue jeans” sau „jeanşi”. s-au numit „waist overalls” (salopetă până la brâu).

De-a lungul timpului, Levi Strauss s-a ocupat şi de alte afaceri. A fost membru şi trezorier al San Francisco Board of Trade (comisia de comerţ a oraşului), director al Nevada Bank sau al San Francisco Gas and Electric Company.

Cunoscut filantrop, Strauss a finanţat mai multe organizaţii pentru ajutorarea orfanilor şi a evreilor aflaţi în dificultate. De asemenea, a oferit şi numeroase burse pentru studenţi ai University of California, Berkeley.

Registration

Aici iti poti reseta parola