Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Salariul pe patru luni al unui muncitor de acum o mie de ani a fost descoperit în Ierusalim
Articole online

Salariul pe patru luni al unui muncitor de acum o mie de ani a fost descoperit în Ierusalim

Descoperirea a avut loc în timpul săpăturilor efectuate de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), în cartierul evreiesc din Orașul Vechi.

Micul ulcior  a fost găsit de inspectorul Autorității pentru Antichități din Israel, Yevgenia Kapil, luna trecută.

Câteva săptămâni mai târziu, în timp ce directorul săpăturilor, David Gellman, examina descoperirile, a golit conținutul. „Spre marea mea surpriză”, spune Gellman, „împreună cu solul, patru monede strălucitoare de aur au căzut în mâna mea. Este pentru prima dată în cariera mea de arheolog când am descoperit aur și este extrem de interesant”.

Potrivit expertului în monede al Autorității Israelului pentru Antichități, Dr. Robert Kool, „Monedele au fost conservate excelent și au putut fi identificate imediat chiar și fără curățare. Monedele datează dintr-o perioadă relativ scurtă, de la sfârșitul anilor 940 până în anii 970.

Acesta a fost un moment de schimbare politică radicală, când controlul asupra Eretz Israel a trecut de la califatul sunnit abasid, a cărui capitală era Bagdad, Irak, în mâinile rivalii șiiți – dinastia fatimidă din Africa de Nord, care a cucerit Egiptul, Siria și Eretz Israel în acei ani.

Profilul monedelor găsite este o reflectare aproape perfectă a evenimentelor istorice.

Doi dinari de aur au fost bătuți la Ramla în timpul domniei califului al-Muti (946–974) și guvernatorul său regional, Abu‛ Ali al-Qasim ibn al-Ihshid Unujur (946–961).

Celelalte două monede de aur au fost bătute în Cairo de către conducătorii fatimizi al-Mu‘izz (953–975) și de succesorul său, al-‘Aziz (975–9966”

„Este pentru prima dată în cincizeci de ani când în orașul vechidin Ierusalim a fost descoperit aur din perioada fatimidă. În săpăturile la scară largă dirijate de prof. Benjamin Mazar după războiul de șase zile, nu departe de descoperirea actuală, cinci tezaure de monede și bijuterii din această perioadă au fost descoperite la sud de Muntele Templului”.

„ Patru dinari reprezentau o sumă considerabilă de bani pentru majoritatea populației, care trăia în condiții dificile la acea vreme”, a adăugat dr. Kool.

„Era egal cu salariul lunar al unui funcționar minor sau cu salariul de patru luni pentru un muncitor. Comparativ cu acei oameni, o mică mână de oficiali și comercianți bogați din oraș au câștigat salarii uriașe și au adunat bogății imense.

Un înalt funcționar al trezoreriei putea câștiga 7.000 de dinari de aur pe lună și, de asemenea, putea primi venituri suplimentare de la moșiile sale rurale, în valoare de sute de mii de dinari de aur pe an”.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola