Evenimentul Istoric > Articole online > Sabotaj farmaceutic: Șapte persoane au murit de la același medicament. Încă se caută vinovații
Articole online

Sabotaj farmaceutic: Șapte persoane au murit de la același medicament. Încă se caută vinovații

Un medicament, care este folosit aproape zilnic în România, a ajuns să răspândească teroare în urmă cu patru decenii în SUA.

Acum exact 37 de ani, pe 16 decembrie 1982, Mary Kellerman, o fetiță de doar 12 ani, deceda în Chicago în condiții misterioase.

Medicii au stabilit cu greu cauza decesului: fata luase medicamente antidurere Tylenol (Paracetamol), însă în compoziția pilulei s-a aflat și cianură, care a dus la otrăvirea micuței.

Au urmat şi alte cazuri de deces

Au urmat relativ rapid alte șapte cazuri de deces, persoane de diferite vârste, dar toate domiciliate în apropriere de Chicago.

S-a implicat și FBI, iar la scurt timp a fost lansat un mesaj la televizor și radio despre riscul iminent privind acest medicament.

Poliţia locală a avertizat locuitorii din regiunea Chicago să nu ia Tylenol.

Retras de pe piaţă

McNeil Consumer Products, o filială a Johnson&Johnson care a produs analgezicul, a apelat la presa locală şi naţională pentru a emite un apel de retragere a tuturor produselor Tylenol.

Aceasta însemna 31 de milioane de cutii, scrie thevintagenews.com.

Înaintea acestei serii de morţi suspecte, Tylenol era considerat un medicament miracol pentru durerile de cap şi alte maladii minore, ocupând 35% din piaţa de medicamente aflate la vânzare liberă.

Sabotaj uman?

Conform geschichte.history.info, producătorul a decis să retragă medicamentul de pe piață, ceea ce le-a cauzat prejudicii de ordinul milioanelor de dolari.

Anchetatorii erau convinși că este sabotaj uman și au fixat o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informația care ar putea duce la prinderea făptașilor.

Degeaba, nici după 37 de ani, nimeni nu a răspuns în fața legii pentru uciderea celor opt persoane, printre care și micuța Mary Kellerman.

Incidentul a declanşat panică în statul american Illinois şi în cele din urmă a dus la instituirea generalizată de măsuri de securitate antifalsificare pentru medicamentele aflate în vânzare liberă.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola