Evenimentul Istoric > Articole online > S-a născut acum 100 de ani ca să ia cinci premii Oscar
Articole online

S-a născut acum 100 de ani ca să ia cinci premii Oscar

A fost recompensat cu patru premii Oscar pentru regia filmelor ”La strada” (1954), ”Le notti di Cabiria” (1957), ”8 1/2” (1963) şi ”Amarcord” (1973).

A reuşit să creeze un stil cinematografic greu de egalat prin combinarea elementelor de carnaval suprarealist cu critică socială incisivă, potrivit criterion.com.

Federico Fellini s-a născut la 20 ianuarie 1920 la Rimini. A lucrat pentru început drept caricaturist pentru un cinematograf local, unde a desenat portrete ale starurilor de cinema.

A lucrat pentru revista satirică MarcAurelio, la Roma. A început să scrie scenarii pentru spectacole de radio, iar la unul dintre acestea o cunoaşte pe Giulietta Masina (foto) cu care se căsătoreşte în 1943, conform www.biography.com.

Colaborarea cu Rossellini

S-a remarcat ca scenarist, colaborând cu regizorul Roberto Rossellini şi cu dramaturgul Tullio Pinelli. Fellini şi-a dat acceptul să facă parte din echipa care avea să scrie scenariul pentru filmul ”Roma, citta aperta” (1945), care i-a adus prima nominalizare la Oscar. Colaborarea sa cu Rossellini a contribuit la realizarea unora dintre cele mai apreciate filme pentru cinematografia italiană, „Paisa” (1946), „Il miracolo” (1948) şi „Europa ’51” (1952).

Succesul ca scenarist l-a împins către regie. Pelicula ”I vitelloni” (1953) a obţinut Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia. A urmat ”La Strada” (1954), care a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin. ”La Strada” a făcut parte dintr-o trilogie alături de ”Il Bidone” (1955) şi ”Le Notti di Cabiria” (1957), acesta din urmă aducându-i lui Fellini al doilea Oscar pentru cel mai bun film străin.

„La Dolce Vita”

Calităţile sale au fost confirmate cu peliculele „La Dolce Vita” (1960), „8 1/2″, care i-a adus încă un Oscar pentru cel mai bun film străin, ”Fellini Satyricon” (1969), ”Fellini Roma” (1972) şi ”Amarcord” (1973), de asemenea, recompensat cu Oscar.

”La dolce vita” (1960) a fost unul dintre cele mai importante filme ale sale, cu Marcello Mastroianni, Anita Ekberg şi Anouk Aimee în distribuţie, obţinând Oscarul şi pentru costume şi Palme d’Or al Festivalului Internaţional de la Cannes, adunând per total 11 premii şi 12 nominalizări, conform www.imdb.com. A fost unul dintre cele mai reprezentative filme pentru cariera lui Fellini şi pentru cinematografia italiană.

A fost distins cu Legiunea de Onoare în 1984 şi cu Praemium Imperiale în 1990, această din urmă distincţie fiind acordată de Asociaţia de Artă Japoneză.

Un sondaj realizat, în 1992, de revista Sight&Sound, citat de Agerpres, îl desemna pe Fellini drept cel mai important regizor al tuturor timpurilor, iar peliculele sale „La Strada” şi „8 1/2” au fost incluse în top zece al celor mai influente filme din istorie.

În 1993, a fost recompensat cu Oscarul pentru întreaga carieră.

A murit la Roma, la 31 octombrie 1993, în urma unui atac de cord, la vârsta de 73 de ani. De-a lungul carierei a fost recompensat cu 64 de premii pentru munca depusă în slujba cinematografiei.

Registration

Aici iti poti reseta parola