Evenimentul Istoric > Articole online > S-a făcut spion pentru că a fost adus la sapă de lemn de COVID
Articole online

S-a făcut spion pentru că a fost adus la sapă de lemn de COVID

Soția unui căpitan de marină italian, acuzat că a vândut documente clasificate Rusiei, a afirmat că acesta a fost nevoit să facă acest lucru, din cauza lipsei de bani provocate de pandemie.

Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a calificat afacerea drept o „chestiune extrem de gravă (…) legată de spionaj și de securitatea statului”.

Suspectul este Walter Biot, de 54 de ani, care a lucrat în departamentul de politică a securității naționale a Ministerului italian al Apărării.

Sarcinile sale constau în consilierea responsabililor militari și civili pentru a formula politica de securitate națională în coordonare cu partenerii Italiei din NATO.

Biot a fost arestat marți seara, într-o parcare din Roma, alături de doi membri ai ambasadei Rusiei.

Potrivit presei italiene, citate de IntelNews, arestarea a avut loc în timp ce Biot înmâna rușilor documente și un card de memorie conținând informații clasificate, pentru care a primit 5.000 de euro bani gheață.

Autoritățile italiene au declarat joi că materialele pe care Biot le-a dat rușilor includeau 181 de fotografii despre documente secrete și top secrete, aparținând guvernului italian, precum și 47 de documente clasificate aparținând NATO.

Joi, avocații lui Biot au declarat presei italiene că clientul lor era tatăl a patru copii, iar veniturile sale erau insuficiente, dat fiind că unul dintre copii este „grav bolnav și are nevoie de tratamente speciale”.

Soția lui Biot, Claudia Carbonara, a declarat într-un interviu că soțul ei a făcut spionaj pentru a suplimenta veniturile familiei, de 3.000 de euro, reduse în mod semnificativ în ultimele luni din cauza pandemiei COVID-19.

Potrivit avocaților săi, Biot ar fi spus: „Am făcut o greșeală, însă am făcut-o pentru familia mea, într-un moment de mare slăbiciune și fragilitate”.

Între timp, cei doi diplomați ruși arestați împreună cu Biot au fost identificați ca Dmitri Ostruhov și Alexei Nemudrov. Ei lucrau în biroul atașatului militar în ambasada Rusiei la Roma.

Amândoi au fost expulzați din Italia. Rusia a promis că va recurge la represalii în zilele următoare, posibil expulzând un număr similar de diplomați italieni de la Moscova.

Registration

Aici iti poti reseta parola