Evenimentul Istoric > Articole online > Rusia aprobă folosirea simbolurilor naziste. Cum, unde și de ce
Articole online

Rusia aprobă folosirea simbolurilor naziste. Cum, unde și de ce

Legea a fost susținută de un grup de parlamentari, incluzându-i pe șefa Comitetului pentru Cultură al Dumei de Stat, Elena Iampolskaia și pe șeful comitetului anticorupție Vasili Piskariov.

În februarie 2019, Comitetul pentru Cultură al Dumei de Stat a aprobat ridicarea restricțiilor privind utilizarea simbolurilor naziste în filme și cărți, dacă nu există semnale privind propaganda și a recomandat Camerei Inferioare să aprobe legea în primă lectură.

Prima lectură în Duma de Stat a avut loc la sfârșitul lui iunie, scrie Interfax.

Amendamentul a fost introdus la cea de-a doua lectură.

Scopul

Potrivit Elenei Iampolskaia, amendamentul este menit în special să evite neînţelegerile în contextul pregătirilor pentru cea de-a 75-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei fasciste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Oamenii vor să vadă imagini, afişe, fotografii vechi pentru a onora şi mai mult memoria bunicilor şi străbunicilor lor, care au murit pentru patria noastră”, a declarat deputata, citată de agenţia Interfax.

Ea a adăugat că este foarte important ca aceste bune intenţii să nu devină subiectul niciunei pedepse din cauza legii care interzicea în totalitate utilizarea de simboluri naziste şi care era în vigoare până acum.

”Era un lucru foarte absurd, care cauza multă iritare în cadrul societăţii noastre şi pe care noi am decis să-l eliminăm”, a spus ea.

Condiții

Potrivit amendamentului, etalarea de simboluri naziste nu va fi sancţionată dacă aceasta va contribui la formarea ”unei atitudini negative” faţă de acest tip de ideologie şi ”nu va avea scopuri propagandistice sau de proslăvire a nazismului”.

Interdicţia de a folosi simbolistica nazistă ”în toate formele sale” a fost adoptată în Federaţia Rusă în 1995, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei. 

Proiectul de lege a fost înaintat și pregătit pentru examinare de către Comitetul de Stat și Legislație a Statului Duma.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola