Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ruinat de Hitler, Omul Secret al armamentului austriac devine regele industriilor de război din Extremul Orient
Articole online

Ruinat de Hitler, Omul Secret al armamentului austriac devine regele industriilor de război din Extremul Orient

El a săvârșit minunea de a procura imperiului încercuit materiile prime care erau necesare pentru ca soldații să poată continua luptele.

Arestat către sfârșitul anului 1916, pentru beneficii ilicite, e pus în libertate nouă luni mai târziu pentru că era indispensabil.

Alcătuiește un minister independent, în sânul Ministerului de Război: Cezarul furniturilor de război.

După 1918 trece în germania. Bancher, apoi antreprenor, cumpără de la stat terenuri vaste în inima Berlinului și construiește acolo immobile comerciale. Iată-l putred de bogat.

Dar, sprijinindu-i pe social-democrați, are nenorocul să ajungă Hitler la putere. Ruină și urmăriri penale.

Convocat la judecătorul de instrucție, își îmbracă uniforma de căpitan de husari și etalează pe piept toate decorațiile pe cere le-a primit în timpul războiului. Judecătorul lipește pintenii în fața lui.

Dar terenul devenise primejdios și Hugo Lustig hotărăște să plece și să-și reface viața și averea în China, unde avea un bun prieten, pe generalul german von Seeckt (foto), însărcinat de mareșalul Tchang Kai Tchek cu reorganizarea armatelor chineze..

Când debarcă în Shanghai, are în bucunar doar atâși bani cât să-și plătească taxiul, cu care se duce să-l vadă pe von Seeckt.

  • Generalul von Seeckt nu vă poate primi, i se spune. Ieri a fost lovit de apoplexie…

Unica lui nădejde se spulberă…

A doua zi Lustig se întoarce. Insistă ca muribundul să-l primească o clipă și obține din aprtea acestuia o recomandare către ministrul de finanțe chinez. Scrisoarea asta aera toată averea sa, tot norocul său…

Patru ani mai târziu era regele industriilor de război din Extremul Orient.

A avut o idee genial: mâna de lucru era ieftină în china, dar se resimțea o mare lipsă de mașini, ori, în 1933, mașinile destinate să fabrice armament din marele război se găseau din belșug în multe orașe din Europa central, care nu se înarma încă.

Fără prea multă bătaie de cap, adună 40 de milioane de dolari, pentru cumpărarea mașinilor europene.

La sfârșitul anului 1938, la 63 de ani, căpitanul Lustig era mult mi bogat și mai puternic decât în ziua în care-l ruinase Hitler.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola