Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Royal Mint bate cea mai mare monedă din istoria sa de peste 1100 de ani
Articole online

Royal Mint bate cea mai mare monedă din istoria sa de peste 1100 de ani

În 886 d.Hr., Alfred cel Mare a recucerit Londra de la Danelaw și a început să emită bani de argint cu portretul său, acesta fiind considerat începutul istoriei Royal Mint – Monetăria Regală a Marii Britanii.

În 1279, numeroasele monetării din țară au fost unificate, controlul fiind centralizat la monetăria din Turnul Londrei.

Monedele din afara Londrei au fost suprimate, doar câteva monede locale și episcopale continuând să circule.

În 1603, unirea Coroanelor Angliei și Scoției sub regele James I a dus și la unirea monedelor celor două regate, lira scoțiană și lira sterlină.

Acum, Royal Mint a creat o monedă din aur cu greutatea de 10 kilograme, cea mai mare din istoria sa de peste 1.100 de ani şi care marchează încheierea unei colecţii speciale, concepută pentru a celebra încoronarea reginei Elisabeta a II-a, petrecută în urmă cu aproape 70 de ani, informează Agerpres.

Colecţia comemorativă „Beasts” include mai multe monede pe care au fost imprimate imagini ce reproduc 10 statui din piatră aliniate pe traseul urmat de regina Elisabeta a II-a în drumul ei spre catedrala Westminster Abbey, unde a fost încoronată în 1953.

Colecţia a debutat cu o monedă lansată în 2017 şi intitulată Lion of England (Leul Angliei).

Cea mai recentă monedă din această colecţie a avut nevoie de 400 de ore pentru a fi creată şi reproduce efigiile tuturor celor 10 „gardieni regali” – lei, grifon, şoim, taur, yale (centicor), ogar, dragon, unicorn şi cal -, care înconjoară un portret al reginei.

Tehnici moderne şi tradiţionale au fost utilizate pentru a crea această monedă, care are o valoare nominală de 10.000 de lire sterline (13.900 de dolari).

Potrivit reprezentanţilor Royal Mint, una dintre versiunile acestei monede uriaşe a fost deja achiziţionată de un colecţionar anonim.

Preţul de vânzare nu a fost dezvăluit. Cu toate acestea, Royal Mint a spus că datorită activităţilor complexe care au fost necesare pentru realizarea monedei, aceasta a fost vândută cu un preţ compus din şase cifre.

Versiuni ale sale sunt disponibile într-o gamă amplă de finisaje, cu preţuri care pornesc de la 13 lire sterline pentru o monedă necirculată cu valoarea nominală de 5 lire sterline.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola