Evenimentul Istoric > Articole online > Romfilatelia a șters din istorie Centenarul Trianonului și dă la topit o emisiune de timbre cenzurată „prin ordin de sus”
Articole online

Romfilatelia a șters din istorie Centenarul Trianonului și dă la topit o emisiune de timbre cenzurată „prin ordin de sus”

Romfilatelia, instituție a statului român, a șters din planul de difuzare o emisiunea deja editată și tipărită dedicată Centenarului Trianonului.

Am solicitat Romfilatelia o poziție oficială, care se lasă așteptată. Mai așteptăm, probabil în van, și o reacție fermă din partea Partidului Național Liberal, al cărui ilustru reprezentant a fost șters din istoria filatelică a țării la Centenarul Trianonului, așa cum odinioară comuniștii bolșevici îi dădeau la distrus și topit statuile și rupeau paginile cu harta României Mari și militanții politici și ai regalității pentru reîntregire din cărțile de istorie.

„Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret”

Istoricul George Damian, care a colaborat benevol la realizarea emisiunii de timbre, comentează cu revoltă: „Cineva a luat decizia că nu trebuie să existe în România o emisiune filatelică dedicată Tratatului de la Trianon. Nu știm cine este acel cineva, se șterg toate urmele din spațiul public despre aceste timbre periculoase. Bănuiesc că nici pe cale administrativă nu se poate reconstitui traseul poruncii, a sunat ”cineva de sus” și toată lumea s-a executat fără să crâcnească. Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret. Cel mai probabil vor fi trimise la topit, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu mi se pare deloc jignitor acest timbru. Nu văd de ce s-ar simți cineva lezat. Dar clasa politică aflată la conducerea României se rușinează cu istoria țării și vrea s-o șteargă din memoria publică. Nu au chip și voce acești oameni, dar din când în când faptele lor ies la iveală, precum în acest caz de cenzură. Nu mai are rost să discutăm despre legi și alte chestii. Nu ne mai rămâne decât să ne fie rușine că suntem români și avem o țară.”

Redăm mai jos știrea obliterată de Agerpres, cenzurată prin ordin din spațiul publică românesc:

Centenarul Tratatului de la Trianon

BUCUREȘTI – 27 mai 2020

Comunicat tip Produse / Servicii în Educație / Cultură, Știință / Cercetare, Turism

Pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulație joi, 4 iunie 2020, emisiunea de mărci poștale Centenarul Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, în Palatul Marele Trianon de la Versailles.

Tratatul de la Trianon a fost semnat între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, un stat învins.

Prevederile Tratatului au vizat stabilirea frontierelor noului stat Ungaria, cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (viitorul stat Iugoslavia), Regatul României și Cehoslovacia.

Tratatul de la Trianon s-a înscris în seria documentelor internaționale încheiate la finalul Primului Război Mondial, fiind unul dintre tratatele de pace semnate de puterile Antantei și Germania (Versailles, 28 iunie 1919), Austria (Saint-Germain-en-Laye, 10 septembrie 1919), Bulgaria (Neuilly, 27 noiembrie 1919) și Turcia (Sčvres, semnat la 10 august 1920, înlocuit cu Tratatul de la Lausanne din 24 iulie 1923).

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola