Accademia di Romania și-a început oficial activitatea la 1 noiembrie 1922, sub conducerea lui Vasile Pârvan, primul director al acestei prestigioase instituții.
Vasile Pârvan a decedat prematur, donând prin testament averea sa Academiei Române, iar biblioteca personală Școlii Române din Roma.
Accademia di Romania a funcționat inițial într-un local închiriat, iar în anul 1921 Primăria Romei a concesionat un teren în parcul Valle Giulia, în Villa Borghese.
Aici s-a ridicat clădirea actuală, între anii 1928 și 1932, după planurile arhitectului Petre Antonescu și cu sprijinul financiar al Băncii Naționale a României.
Vasile Pârvan (28 septembrie 1882-26 iunie 1927) a fost istoric și arheolog, membru al Academiei Române.
A fondat școala românească de arheologie, profesor de istorie antică la Universitatea din București din 1909 și director al Muzeului Național de Antichități din 1910.
A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1910 și membru titular din 1913.
În 1919 a fost devenit profesor și la Universitatea din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost membru al mai multor academii și societăți științifice din străinătate, profesor agregat la Sorbona și membru al Comitetului Internațional al Științelor Istorice de la Geneva.
În patrimoniul arhivistic păstrat de #ArhiveleDiplomatice se găsesc documente valoroase referitoare la activitatea lui Vasile Pârvan, primul director al #AccademiadiRomania, precum și la istoria de aproape un secol al acestei prestigioase instituții culturale și de formare științifică.