Legea a fost publicată în Monitorul Jurnalu Oficialu alu Principateloru Unite Române, din data de 21 septembrie 1864.
În Titlul I. Pentru greutăţi şi măsuri, se stipula „Art. 1. Sistemul metric de greutăţi şi măsuri se adoptă, şi măsurile întrebuinţate până acum se desfiinţează în toată întinderea României.
Art. 2. Unitatea fundamentală a sistemului metric de greutăţi şi măsuri este metrul, după etalonul prototip al Franţei, care este a 10 milioane parte din cuartul meridianului pământului”.
Legalizarea sistemului de măsuri şi greutăţi din 1864 reprezintă deschiderea căii pe care statul român modern o va parcurge spre cele mai actuale cerinţe ale metrologiei mondiale
Pe plan naţional, principalele repere în dezvoltarea metrologiei se consideră: 1883 – România devine stat membru al Convenţiei Internaţionale a Metrului; 1889 – a fost înfiinţat Serviciul Central de Măsuri şi Greutăţi, primul organ al statului în domeniul metrologiei legale din România; 1951 – s-a înfiinţat Institutul Naţional de Metrologie; 1961 – proclamarea în ţara noastră a Sistemului Internaţional de Unităţi, singurul sistem de unităţi legale şi obligatorii, fiind a şasea ţară din lume care a adoptat acest sistem; 1994 a fost înfiinţat Biroul Român de Metrologie Legală, organ de specialitate al administraţiei publice centrale.
Pentru aderarea României la Uniunea Europeană, BRML a implementat toate cele 25 de directive necesare pentru includerea metrologiei româneşti în infrastructura UE.
A îndeplinit toate obligaţiile rezultate din articolele 21-30 din tratatul european prin care se interzice discriminarea la importul cantitativ al produselor.
Este membră a tuturor organismelor internaţionale de specialitate. Prin eforturi deosebite, prin colaborare cu organismele internaţionale, în iunie 2004, BRML a intrat ca membru cu drepturi depline în EUROMET (European Association of National Metrology Institutes).
Totodată, şi-a impus pe plan internaţional credibilitatea acreditării măsurătorilor efectuate. În mai 2007, cu ocazia celei de a 23-a Reuniuni a Comitetului WELMEC, a fost semnat memorandum-ul de înţelegere, prin semnarea căruia România a devenit membru cu drepturi depline al WELMEC, organism care stabileşte o abordare armonizată şi consistentă a metrologiei legale europene.
Sursa: Agerpres