Evenimentul Istoric > Articole online > Rolling Stones au debutat din întâmplare. Iată ce au cântat
Articole online

Rolling Stones au debutat din întâmplare. Iată ce au cântat

În 1962, doi studenți la London School of Economics, pe nume Mick Jagger și Keith Richards, foloseau drumurile pe care le făceau regulat cu trenul de la Hartford până la Londra pentru a face planuri în legătură cu înființarea unei formații și visau la gloria muzicală.

Se cunoșteau de copii și îi apropiase iubirea lor comună pentru blues.

Cu toate acestea, nu cei doi au înființat Rolling Stones, ci Brian Jones, care a fost și primul lider al grupului, până la moartea sa în 1969, la numai 27 de ani. Chiar dacă Jones nu a compus multe piese, el a fost foarte important pentru grup deoarece cânta la multe instrumente.

Primul concert Rolling Stones a avut loc pur întâmplător. Locul: Marquee Club aflat la numărul 165 pe Oxford Street, la Londra. Jagger mergea acolo frecvent și îi înlocuia adeseori pe unul sau altul dintre muzicienii trupelor aflate în program.

În fiecare seară de joi, aici cânta Blues Incorporated, o trupă deja faimoasă, condusă de Alexis Korner. Aceasta primește însă o ofertă de a cânta mai multe piese la BBC Radio Jazz Club, tocmai într-o joi.

Lui Harold Pendleton, managerul de la Marquee nu îi pică bine vestea și îl anunță pe Korner: „Dacă plecați joia asta pentru transmisia radio, nu vă garantez că joia viitoare mai aveți concert aici!”

Korner avea însă un plan, pentru a împăca și BBC și Marquee. El i-a rugat pe bunii săi prieteni, Mick Jagger, Ian Stewart, Keith Richards și Brian Jones să cânte în locul lui la Marquee. Pendleton a acceptat rocada.

Mai era o problemă: cum se va chema noua formație care urma să suie pe scenă la Marquee. Potrivit lui Dave Godin, un prieten din Kent, cu care Mick și Keith copilăriseră, «Am fost acolo când au hotărât numele și pot să vă spun sigur că nu vine de la discul de 78 (rotații pe minut) al lui Muddy Waters, noi nu aveam decât LP-uri și EP-uri. Eu aveam la Londra EP-ul lui Muddy Waters „Mississippi Blues”, pe care se afla (piesa) „Mannish Boy” și care cuprindea interjecția „Ooo, I’m a rollin’ stone”». Nu la toți le-a plăcut numele, în special lui Ian Stewart: „Am spus că este un nume groaznic, suna ca numele unei trupe irlandeze sau cam așa ceva care trebuia să cânte la Savoy”.

Jazz News anunța pe 11 iulie concertul: „Mick Jagger, vocalist R&B, duce un grup R&B la Marquee mâine seară, în locul celor de la Bules Incorporated. Se numesc The Rollin’ Stones. Componența este: Mick Jagger (vocal), Keith Rochards și Elmo Lewis (chitări), Dick Taylor (bass), Ian Stewart (pian) & Mick Avory (tobe). Un al doilea grup, condus de Long John Baldry, va fi și el în program.”

Până la urmă, Mick Avory, care se va alătura ulterior altui grup legendar, Kinks, nu a participat la concertul din 12 iulie 1962, și nimeni nu pare să-și aducă aminte cine a fost atunci la baterie. De-abia peste șase luni, Charlie Watts va fi convins să se alăture trupei.

Prima declarație de presă a lui Jagger a apărut în Jazz News înaintea concertului de la Marquee și a sunat astfel: „Sper că nu cred că suntem vreo trupă de Rock ‘n Roll…”

Într-adevăr, iată lista pieselor cântate în acea seară istorică de Jagger și colegii lui, potrivit unei hârtii scrise de mână și păstrate până azi:

1. Kansas City din repertoriul lui Fats Domino

2. Baby What’s Wrong – Jimmy Reed

3. Confessin’ The Blues – Chuck Berry

4. Bright Lights, Big City – Jimmy Reed

5. Dust My Broom – Sonny Boy Williamson II

6. Down The Road Apiece – Chuck Berry

7. I’m a Love You – Jimmy Reed

8. Bad Boy – Eddie Taylor

9. I Ain’t Got You – Jimmy Reed

10. Hush Hush – Jimmy Reed

11. Ride Em On Down – Eddie Taylor, Jimmie Read

12. Back In The USA – Chuck Berry

13. Kind Of Lonesome – Jimmy Reed

14. Blues Before Sunrise – Elmore James and his Broomdusters

15. Big Boss Man – Jimmy Reed

16. Don’t Stay Out All Night – Billy Boy Arnold

17. Tell Me You Love Me – Jimmy Reed

 

Registration

Aici iti poti reseta parola