Cel care l-a însoțit pe ambasador, diplomatul Valentin Berejkov, își amintea că înainte de a transmite mesajul cu consecințe dezastruoase pentru cel de-al treilea Reich, Ribbentrop, a băut, pentru a-și face curaj, un păhărel. Venea direct de la reședința lui Hitler, unde celebraseră împreună lansarea unui nou război fulger. Era roșu la față și îi tremurau mâinile. A spus că, în urmă cu două ore, forțele germane trecuseră granița sovietică.
Ambasadorul sovietic a sărit în picioare. A strigat că liderii Germaniei comiteau un act criminal de agresiune pentru care vor fi sever pedepsiți.
Întorcându-i spatele lui Ribbentrop, Dekanozov a ieșit din încăpere fără să mai rostească vreun cuvânt, iar Berejkov l-a urmat. Acest nota: „În acel moment s-a petrecut ceva cu totul neașteptat: Ribbentrop s-a repezit după noi și a început să ne dea asigurări că el, personal, fusese împotriva hotărârii Fuhrerului de a declara război Rusiei. Încercase chiar să-l convingă pe Hitler să renunțe la nebunia lui. Dar Hitler s-a menținut ferm pe poziție.
– Vă rog să informați Moscova că eu m-am împotrivit atacului, au fost ultimele cuvinte ale lui Ribbentrop pe care le-am auzit în timp ce mă grăbeam să-l ajung din urmă pe ambasador.
Ce sens ar fi putut avea această declarație atât de ciudată din partea unui ministru de externe al unei țări care tocmai declarase război alteia? Poate că Ribbentrop anticipase sfârșitul nefericit al întregii aventuri. La procesul de la Nurnberg a încercat să se disculpe amintind de împotrivirea sa la decizia lui Hitler de a ataca Uniunea Sovietică. Dar lucrul acesta nu l-a ajutat defel”.
După ce se semnase la Moscova, pe 23 august 1939, pactul Ribbentrop-Molotov, a urmat la Kremlin o recepție în onoarea oaspetelui german. Stalin a ridicat paharul ca să-i închine un toast lui Hitler. Molotov a toastat în sănătatea lui Ribbentrop și a ambasadorului Sculenburg. Toți au băut pentru viitorul relațiilor sovieto-germane. La despărțire, Stalin l-a asigurat pe ministrul Reich-ului:
– Uniunea Sovietică a vorbit serios despre noul pact. Vă dau cuvântul meu de onoare că Uniunea Sovietică nu-și va înșela partenerii.
Stalin se aștepta ca și Hitler să adopte aceeași atitudine.
La întoarcerea la Berlin, Ribbentrop, impresionat de ospitalitatea rușilor, i-a spus lui Hitler:
– Stalin și Molotov sunt foarte amabili. M-am simțit ca între vechi tovarăși de partid.
Poate și de asta a alergat după ambasadorul Dekanozov…