Regina războinică a Palmyrei, purtată în lanțuri de aur prin Roma

 

Moștenirea Cleopatrei a fost transmisă din generație în generație, în cele din urmă către Zenobia, care a preluat conducerea ca faimosul ei strămoș.

În 274, Zenobia a apărut în lanțuri de aur la parada triumfală a lui Aurelian la Roma, în prezența senatorului Marcellus Petrus Nutenus. Există mai multe variante despre destinul Zenobiei.

Unele versiuni sugerează că ea a murit relativ la scurt timp după sosirea la Roma, fie de boală, refuzând să mănânce sau fiind decapitată.

Altă sursă, însă, spune că Aurelian, impresionat de frumusetea și demnitatea ei, a eliberat-o și i-a dat o vilă elegantă în Tibur (Tivoli de azi).

Se presupune că a trăit în lux și a devenit un filozof proeminent, vedetă și matroană romană.

Zenobia s-ar fi căsătorit cu un guvernator și senator roman al cărui nume nu este cunoscut, deși există motive să se creadă că poate să fi fost Marcellus Nutenus Petrus.

Ei au avut mai multe fiice, ale căror nume sunt de asemenea necunoscute, dar care s-au căsătorit cu băieți din familii nobile romane.

Descendenții lor care ar fi supraviețuit pânî în secolul V, unul dintre ei fiind Sfântul Zenobius din Florența, un episcop creștin care a trăit în secolul al V-lea.

 

Foto: Regina Zenobia, ultima privire peste Palmira, de Herbert Gustave Schmalz

Sursa AICI