Cine este responsabil pentru pirateria pe YouTube a întregului faimos reportaj „Familia Regală” de Richard Cawston, difuzat ultima dată în 1972?
„Hackerul” s-a jucat cu interdicția decretată de regină, deținătoare a drepturilor de autor, de a interzice difuzarea unui documentar pe care îl consideră negativ pentru imaginea familiei regale.
Nu numai că hackerul s-a infiltrat în securitatea sistemului computerizat al Palatului și al BBC, dar, mai important, a pus mâna pe versiunea inițială de o sută zece minute necenzurată.
Copia originală o arată pe regină când îl numește pe ambasadorul SUA Walter Annenberg „gorilă”.
Monarhul este văzut, de asemenea, plătind din propriul buzunar o înghețată pentru fiului său cel mai mic Edward, spunând: „Această mizerie lipicioasă va murdări mașina”.
Picnic cu colier de perle
Versiunea finală, lansată în 1969, exaltă simplitatea unei vieți regale arătând Regina și familia sa înconjurată de cai și câini, sau gătind cârnați la un grătar în Scoția.
Familia, cu accentul prea distins, apare totuși rigidă, antipatică și total prizonieră, chiar și în vacanță, unui protocol rigid și antediluvian.
Regina poartă un colier de perle în timpul unui picnic de familie la Castelul Balmoral!
Nu este văzută niciodată mâncând sau bând.
Elisabeta a II-a a fost întotdeauna conștientă că existența monarhiei depinde foarte mult de imaginea sa publică.
Acesta este motivul pentru care regina autorizase camerele să o filmeze timp de un an în activitățile sale oficiale, dar și în viața ei de familie. Echipa mica de filamre, care includea, pe lângă Cawston, un inginer de sunet și un cameraman, avea libertate de mișcare.
Cursul filmării prezentat în seria The Crown de pe Netflix, dă imaginea unei personalități timide, vizibil incomodată de intrarea camerelor în viața sa privată.
Operațiunea de PR menită să înfățișeze familia regală așa cum dorea să fie văzută nu a avut efectul dorit: reabilitarea imaginii unei instituții care suferea.
Operațiune de transparență
De ce a fost interzis filmul de aproape jumătate de secol?
În ochii reginei, Windsor trebuie să rămână un mister pentru a păstra magia instituției regale.
Elisabeta a II-a crede că lungmetrajul contravine preceptelor savantului constituțional al secolului al XIX-lea Walter Bagehot, pentru care „respectul mitic și fidelitatea religioasă sunt roțile esențiale ale unei adevărate monarhii”.
Cu toate acestea, în ciuda acestui eșec, proiectul a marcat prima operațiune reală de transparență a Windsor-ului.
În plus, obiectivul ascuns al filmului a fost de a obține o mărire a alocării bugetare destinată familiei regale pentru a compensa inflația galopantă din acel moment.
„Filmul nu ar fi trebuit să fie niciodată pe YouTube și, de îndată ce a apărut, BBC l-a îndepărtat citând drepturile de autor de care se bucura Regina”, a spus un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.
Aproape jumătate de secol mai târziu, este lansată vânătoarea unui „hacker”.
Sursa: lepoint.fr