Evenimentul Istoric > Articole online > Regele Soare și Plăcerile de pe Insula Fermecată
Articole online

Regele Soare și Plăcerile de pe Insula Fermecată

Aceste sărbători se vor derula din 6 până în 13 mai 1664, spre cea mai mare încântare a devotatei sale amante, Louise de la Vallière, de 20 de ani, care și-a făcut cu această ocazie intrarea oficială la curte.

Șase sute de invitați sunt îmbiați în parcul somptuos amenajat de către peisagistul André Le Nôtre în jurul pavilionului din cărămidă și piatră construit de Ludovic al XIII-lea (palatul pe care îl cunoaștem astăzi va fi inaugurat abia peste 13 ani).

Sărbătoarea este tulburate de Tartuffe. Piesa lui Molière, reprezentată pe 12 mai, îi scandalizează pe evlavioșii grupați în jurul reginei-mamă, Ana de Austria. Aceasta nu ezită să întrerupă spectacolul.

În ciuda acestui incident, „Plăcerile Insulei Fermecate” lasă o delicioasă amintire invitaților. Acestea sunt primele dintre marile serbări care vor înfrumuseța începuturile domniei Regelui Soare.

Odată cu aceste serbări, tânărul rege nu vrea doar să își facă plăcerea sieși. Ludovic al XIV-lea dorește de asemenea să etaleze atotputenicia monarhia franceză, ceea ce va reuși perfect în primele două decenii ale lungii sale domnii.

Registration

Aici iti poti reseta parola