Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Regele Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai, la Bruxelles în 1938. Fotografii și documente în articol
Articole online

Regele Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai, la Bruxelles în 1938. Fotografii și documente în articol

Delegația română sosea la Bruxelles pe 18 noiembrie 1938. Regele Carol al II-lea era însoțit de fiul său, Marele Voievod Mihai, de ministrul Palatului, Ernest Urdăreanu, precum și de colonelul Filitti și maiorul Ilie Rau, în calitate de ordonanțe.

În scurtul răstimp petrecut la Bruxelles, mai ales a dejunului ținut la Laeken, suveranul român a avut întrevederi cu diverse personalități din mediul economic belgian, direct interesate de relațiile cu România și, mai ales, de acordurile economice româno-belgiene.

Deși vizita a avut un caracter privat, comunitatea românească s-a bucurat din plin de posibilitatea de a întâmpina, pentru a doua oară, un suveran român în capitala Regatului Belgiei.

Presa belgiană rezervase pagini întregi personalității regelui nostru, precum și relațiilor dintre România și Belgia.

Într-un discurs rostit la radio, la 29 decembrie 1938, Grigore Gafencu afirma că regele Carol al II-lea s-a oprit la Bruxelles „pentru a cinsti legăturile cu un Suveran prieten și cu o țară care se silește, ținându-se în afară de curentele ce frământă lumea, ca prin însăși independența ei de gândire și de atitudine, să întărească cu hotărâre frontul păcii”.

 

Sursa: Arhivele Diplomatice ale MAE

Registration

Aici iti poti reseta parola