Evenimentul Istoric > Articole online > Record istoric de audiență negativă la Oscaruri: americanii s-au săturat de Corectitudinea Politică
Articole online

Record istoric de audiență negativă la Oscaruri: americanii s-au săturat de Corectitudinea Politică

Doar 9,85 de milioane de telespectatori din Statele Unite au urmărit gala Oscarurilor, duminică seara, o cădere de 58% în raport cu anul precedent, cea mai mică audiență din istorie.

Noua catastrofă de audiență a fost făcută publică de canalul ABC, care a difuzat ceremonia.

La începutul anului 2020, înainte de pandemia care a bulversat Hollywoodul și industria cinematografiei, seara înmânării premiilor Oscar atrăsese 23,6 milioane  de telespectatori americani, ceea ce reprezenta deja un record negativ.

Rezultatul foarte prost din 2021 era așteptat de experți și este în tonul sumbru al cifrelor înregistrate de alte premii, ca de exemplu Globurile de Aur (6,9 milioane în SUA) sau premiile Grammy (8,8 milioane).

Scăderea audienței galei Oscarurilor s-a produs constant din 2014 încoace, de când ceremonia s-a transformat într-o ședință de propagandă iar premiile nu se mai acordă după criterii artistice, ci ideologice.

În 2014, audiența a fost de peste 43 de milioane de telespectatori în Statele Unite.

În mod obișnuit, gala Oscarurilor era evenimentul non-sportiv cu audiența cea mai mare din întreg anul în rândul americanilor. În 2021, însă, a fost surclasat de difuzarea primului episod al unui „remake” al serialului The Equalizer, care a atras 20 de milioane de americani, și de interviul prințului Harry și al soției sale, Meghan, în cadrul emisiunii lui Oprah Winfrey (peste 17 milioane).

Pandemia a accelerat și ea prăbușirea industriei cinematografice: cum marea majoritate a sălilor de cinema au fost închise în 2020, studiourile și-au amânat premierele marilor producții, cum ar fi West Side Story, al lui Steven Spielberg, sau noua versiune a ecranizării epopeei Dune.

Candidații propuși la premii anul acesta nu au fost în general figuri cunoscute, departe de starurile mondiale care făceau recorduri de audiențe în anii 1960-70-80.

Marele învingător a fost Nomadland, un film independent cu buget modest și cu o mare parte din distribuție formată din actori amatori care își joacă propriul rol.

Până acum, această peliculă că trei premii Oscar abia dacă a înregistrat câștiguri de două milioane de dolari la box-office-ul american.

Parcă pentru a parafa eșecul nopții, organizatorii au schimbat ordinea tradițională a acordării premiilor, încheind nu cu premiul pentru Cel mai bun film, cu cu premiul pentru Cel mai bun actor.

Învingător surpriză (marele favorit era considerat Chadwick Boseman), Anthony Hopkins nu se afla în sală, astfel că premiul a fost ridicat în numele său de Joaquin Phoenix.

Registration

Aici iti poti reseta parola