Reacţia Bisericii Ortodoxe Române după execuţia lui Ceauşescu: „A distrus bisericile și satele.”

 

La 10 februarie 1990, agenţia de ştiri Religion News Service anunţa că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române acuzau ororile de sub regimul comunist al cărui principal exponent, Nicolae Ceauşescu, fusese executat alături de Elena Ceauşescu la 25 decembrie 1989. Declaraţia prelaţilor BOR fusese lansată încă din luna ianuarie, iar în articolul preluat şi de presa americană […]

La 10 februarie 1990, agenţia de ştiri Religion News Service anunţa că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române acuzau ororile de sub regimul comunist al cărui principal exponent, Nicolae Ceauşescu, fusese executat alături de Elena Ceauşescu la 25 decembrie 1989.

Declaraţia prelaţilor BOR fusese lansată încă din luna ianuarie, iar în articolul preluat şi de presa americană este a fost inclusă şi reacţia Consiliului Mondial al Bisericilor.

„Înalţii reprezentanţii ai Consiliului Mondial al Bisericilor și ai Bisericii Ortodoxe Române au recunoscut că niciunul dintre cele două organisme nu a ridicat o voce suficient de puternică de protest împotriva suferinței impuse sub regimul dictatorului român destituit Nicolae Ceaușescu.

Rev. Emilio Castro, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor, a declarat: «Cred că nu am vorbit suficient de puternic, este clar.

Acesta este prețul pe care am crezut că trebuie să îl plătim pentru a ajuta situația drepturilor omului în România.»

Criticii Consiliului Mondial au protestat puternic ani la rând faţă de ceea ce susțin că este o prejudecată politică de stânga între liderii consiliului, care a determinat consiliul să se abțină de la protestul împotriva persecuției în țările din blocul comunist – în special în țările în care bisericile membre ale consiliului sunt vocea religioasă predominantă.

Față de această afirmație, susținătorii Consiliului Mondial au spus că membrii consiliului consideră că rolul acestuia este să lucreze cu bisericile sale membre, încercând să forjeze gradual reformele din interior – sperând că această abordare uneori liniștită și răbdătoare va fi de folos.

Tumultul din România și reformele ulterioare constituie cel mai recent for pentru evaluarea a ceea ce au făcut sau nu bisericile, au făcut și ar fi trebuit să facă bisericile în cazul unei națiuni sub represiune.

Biserica Ortodoxă Română, membră a Consiliului Mondial, a emis o declarație de regret luna trecută, spunând:

«În spiritul evanghelic al pocăinței, profităm și de această ocazie pentru a ne exprima regretul că, sub dictatură, unii dintre noi nu au arătat întotdeauna curajul mucenicilor și nu au recunoscut public durerea și suferința ascunsă a poporului român.»

Liderii ortodocși români au salutat libertatea care a venit «după zeci de ani de sclavie sub dictatura comunistă» și au spus că acum sunt liberi să vorbească odată cu ridicarea «domniei terorii impuse de regimul represiv și a obligației de a glorifica un dictator megaloman, care a asuprit propriul popor și a distrus bisericile și satele»”, se arată în articolul ce poate fi accesat în arhiva Los Angeles Times.

Înfiinţată în 1934, Religion News Service este o agenție de știri care acoperă probleme de religie, etică, spiritualitate și morală.

RNS are o rețea de corespondenți care oferă știri și informații despre toate credințele și mișcările religioase către ziare, reviste, organizații de difuzare și publicații religioase.

sursa foto: Radio Constanţa

Parteneri