Evenimentul Istoric > Articole online > Războiul cutiilor de scrisori de pe străzile din Danzig
Articole online

Războiul cutiilor de scrisori de pe străzile din Danzig

Constituția a fost întocmită de reprezentanți ai orașului și era garantată de un Înalt Comisar al Societății Națiunilor cu locuința în Danzig, care avea calitatea de a soluționa conflictele dintre Polonia și Danzig, ambele părți având dreptul de apel în fața Consiliului Societății Națiunilor. Un consiliu al portului supraveghea exploatarea sa, importul și exportul, fiind compus din comisari, localnici și polonezi, având un președinte dintr-o țară neutră.

 

Polonia avea controlul căilor ferate și putea stabili un serviciu de comunicații poștale, telefonice și telegrafice, cu Polonia și țările străine. De asemenea, Polonia asigura conducerea afacerilor externe ale orașului liber. Danzig-ul era cuprins în limitele vamale ale Poloniei, dar serviciile sale vamale le administra separat. Danzig-ul aplica pe teritoriul său dispozițiile Tratatului minorităților.

 

Când guvernul polonez a vrut, conform dreptului ce i se acordase, să amplaseze cutii de scrisori pe străzile orașului, Senatul din Danzig s-a opus considerând că era o încălcare a suveranității sale. Opinia publică a susținut cu înverșunare părerea Senatului și cetățenii au zugrăvit culorile imperiale pe cutiile poloneze.

Guvernul polonez a revendicat dreptul, conform Tratatului, de a asigura serviciul poștal, considerând că orașul întreg era menționat în calificativul Portul Danzig.

 

Conflictul a fost soluționat de Înaltul Comisar al Societății Națiunilor împotriva tezei poloneze. S-a făcut apel. Curtea Permanentă de Justiție Internațională i-a dat dreptate, în 1925, Poloniei, dându-i dreptul de a așeza cutiile de scrisori oriunde pe teritoriul portului Danzig și de a pune la dispoziția publică avantajele aduse de serviciul poștal polonez. Cu toate că problema limitelor portului Danzig nu i-a fost supusă în mod special, Curtea a fost de părere că limitele portului nu fuseseră încă definite.

 

Teritoriul orașului liber Danzig se afla la gurile Vistulei și era ca un colț între Prusia Orientală și celebrul coridor polonez care dădea Poloniei acces la mare, alături de teritoriul Danzig-ului.

Registration

Aici iti poti reseta parola